Вівторок, 19 Березня
Головна На часі Як правильно шукати роботу в журналістиці

Як правильно шукати роботу в журналістиці

753

Сайт journalism.co.uk опублікував статтю з порадами від професіоналів про те, як журналіст повинен діяти при пошуках роботи. «Телекритика» наводить найважливіші тези з матеріалу.


Запрошені експерти – редактори і рекрутери – оцінили поведінку та дії кандидатів і дали поради, які допоможуть журналістам правильно відгукуватися на вакансії, щоб отримати роботу.

1

Резюме та супровідний лист


Керолайн Ліс (Caroline Lees), керівник відділу Інституту Reuters, радить уникати «розпливчастих описів» вашої посади і обов'язків на попередньому місці роботи, а також радить не писати стандартні супровідні листи.З нею згоден Руперт Коллінз-Вайт, керуючий Burlington Media, який упевнений, що супровідний лист повинен бути максимально персоналізованим, логічним і акуратним, а також продемонструвати повноцінну історію про ваше професійне зростання.

Експерти також попереджають, що орфографічні і граматичні помилки у вашому резюме – це майже гарантована відмова з боку рекрутера.

«Ви повинні ставитися до свого резюме так само, як до історії журналістики: нехай факти говорять самі за себе», – зазначає Руперт Коллінз-Вайт.


2

Перше враження


Навички міжособистісного спілкування в медіасфері – must-have. Особливо важливо проявити себе при першій зустрічі з майбутнім керівником.Саймон Корбетт, генеральний директор Jargon PR, говорить про те, що самопрезентація і перше враження впливають на рішення про прийняття кандидата на роботу.

На думку Руперта Коллінза-Вайта, один з кращих способів отримати бажану посаду – бути захопленим справою вашого життя.


3


Грамотність


Керуючий Burlington Media заявляє, що під час інтерв'ю з кандидатом в його компанії проводять тест на правопис і граматику, який має мінімальний стандарт «прохідності». За словами Руперта, вже на цьому етапі компанії доводиться прощатися з великим числом чудових на перший погляд кандидатів.


4


Здатність швидко навчатися і харизма


На думку експертів, кандидат на здобуття посади в компанії повинен розуміти цінності цього бізнесу і його цільову аудиторію. Також, на думку Коллінз-Вайта, новому співробітнику потрібно вміти не тільки влитися в команду, але й зуміти вдихнути «нове життя» в колектив.«Потрібно вміти зачаровувати, швидко вчитися і віддаватися роботі на сто відсотків, – каже Руперт. – «Важкі» люди врешті-решт будуть відсіяні».

Саймон Корбетт також наголошує на важливості особистісних якостей людини. За його словами, він наймає на роботу перш за все особистість, яка вміє вибудовувати відносини, а вже потім – кваліфікованого фахівця.


5


Чесність


Власник і засновник Journalism.co.uk Джон Томпсон зазначає, що важливо не тільки відповідати вимогам вакансії, але й бути готовим зізнатися в некомпетентності щодо деяких аспектів роботи.«Продемонструйте свій досвід і розгляньте всі вимоги, викладені в описі вакансії, і навіть якщо ви не повністю відповідаєте деяким критеріям, не бійтеся зізнатися в цьому», – говорить Томпсон.

Він радить не тільки чесно розповісти про прогалини в знаннях і навичках, а й пояснити рекрутеру і потенційному роботодавцю, як ви ці самі прогалини будете усувати.

Руперт Коллінз-Вайт також зазначає, що чесність – понад усе. Він рекомендує претендентам не «перебільшувати» і вказувати в резюме тільки ті навички, якими кандидат дійсно володіє.


6


Уважність на інтерв'ю


Під час інтерв'ю з рекрутером або з майбутнім керівником уважно слухайте питання і ретельно продумуйте кожну свою відповідь, радять експерти.Якщо ви не розумієте питання, не намагайтеся знайти відповідь на нього «в процесі» розмови, скажіть правду і попросіть інтерв'юера уточнити, яка інформація його цікавить. Пам'ятайте про те, що під час співбесіди не можна занадто багато говорити і ставити зайві питання.

Деніз Ітон також стверджує, що співбесіда не закінчується тоді, коли ви залишаєте офіс інтерв'юера. За його словами, якщо ви будете обговорювати, а тим більше поливати брудом компанію, в якій проходили інтерв'ю, то ризикуєте придбати погану славу в даній сфері.

 

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 На холодну голову
  • 07:35 Shift: життя у цифрі
  • 07:45 Телемагазин

Персони

"Життя прекрасне!"
Ольга Лаврись