Субота, 20 Квітня
Головна Медіапростір Як підготувати заявку на грант

Як підготувати заявку на грант

903

Неможливо отримати грант без якісної грантової заявки. Саме з нею і виникають проблеми у журналістів. Майстри розповідати захопливі історії, журналісти не можуть впоратися з нудним і лаконічним описом проекту. Джорджи Падежскі зі Стенфорда дав у своєму блозі кілька порад про підготовку ефективної заявки.


1.Будьте репортерами

Поставтеся до написання заявки, як до частини вашої журналістської роботи. Досліджуйте питання, знайдіть схожі проекти, зверніть увагу на пов’язані з ними складнощі, невдачі і успіхи. Існує кілька чудових інструментів, крім Google, які ви можете використовувати для пошуку грантів і спонсорів: пошукова система Foundation Center search tool (необхідна передплата), Pivot alert (необхідна передплата) або Guide Star (безкоштовний сервіс). Зрозумійте, чого хочуть спонсори.

2.Читайте інструкції до грантів

Уважно прочитайте інструкцію, ця донорська організація може бути не найкращим варіантом для вас. Ознайомтеся з проектами, які організація вже підтримала. Ви не завжди можете адаптувати вашу ідею під конкретні вимоги. Це як робота з різними редакторами: завжди є ті, кому не подобаються ваші матеріали.

3.Запитайте інших

Поговоріть з тими, хто вже виграв грант від організації. Спробуйте взяти інтерв’ю, отримати пораду. Одержувачі грантів завжди знають позитивні і негативні сторони грантодавця. І вони люблять говорити про свою роботу.

4. Правило одного речення

Розкажіть про проект в одному реченні (від 15 до 20 слів). Поставтеся до цієї пропозиції як до заголовку. Навіть найінноваційніші проекти можуть бути сформульовані й описані коротко і чітко.

5. Окресліть проблему

Чіткий опис проблеми, яку ви збираєтеся вирішувати – ключ до створення будь-якої серйозної заявки. Але не витрачайте на виклад проблеми більше місця, ніж на опис рішення. Грантодавці хочуть знати, що надихнуло вас на роботу над проектом, але їх також дуже цікавить, як ви збираєтеся вирішувати поставлене завдання.

6. Логічно пов’яжіть рішення з проблемою

Відсутність зв’язку проблеми з пропонованим рішенням – поширений недолік грантових заявок. Подумайте, як працює ваше рішення, як воно пов’язане з проблемою. Не зачіпайте тем, що не будуть згадані у вашій заявці. Вам не потрібно представляти всю картину – цим складання заявки на грант дуже відрізняється від журналістики.

7. Чітко визначте конкурентів

Згадайте про організації та проекти, схожі на ваші. Продемонструйте, що ви знайомі з ситуацією. Поясніть, як ваш підхід відрізняється від уже існуючого. Це нормально, якщо ви використовуєте у проекті ідеї інших людей. Ніхто не очікує, що ви винайдете велосипед. Бажано згадати про схожі на ваш проекти, які вже отримали фінансування від донорської організації, у яку ви звертаєтеся.

8. Приклади

Говоріть про речі, з якими люди вже знайомі. Слоган моєї краудфандингової кампанії на Kickstarter був: "FOIA (закон про свободу інформації) Machine – це TurboTax для державних документів". Людям було зрозуміло, що проект допомагає користувачам заповнювати FOIA запити так само, як програма TurboTax допомагає заповнювати податкові документи. Зазвичай під час складання грантових пропозицій ми говоримо про абстрактні ідеї, тому варто проілюструвати їх конкретними прикладами.

9. Візуалізація і посилання

Супроводжуйте текст візуальними прикладами. Додайте посилання або ілюстрації, які допоможуть читачеві краще зрозуміти суть вашого проекту. Ви також можете використовувати гіперлінки замість виносок з примітками.

10. План основних заходів

Розділіть свою ідею на фази: будьте реалістами, розповідаючи про те, що можна зробити на різних етапах проекту. У кожного проекту є початок, середина і закінчення, як і у журналістського матеріалу. Відведіть достатньо часу на початок проекту і, наприклад, найміть розробника. Кінцева фаза має включати збір відгуків про роботу проекту і складання звіту на їх основі. Якщо ви створюєте прототип, докладно поясніть усі фази. Якщо ви організовуєте захід, заздалегідь ретельно продумайте все, що вам потрібно буде зробити: забронювати приміщення, запросити виступаючих, скласти програму, надіслати запрошення.

11. Ресурси

Реалістично оцініть те, що у вас дійсно є, і те, що вам по-справжньому потрібне, щоб втілити ваш проект у життя. Потрібні вам п’ять чи десять осіб у вашу команду, на повний чи неповний робочий день? Ваші друзі можуть стати у пригоді, але не варто занадто оптимістично вірити у те, що всі вони в результаті прийдуть, щоб допомогти вам. Зрозумійте, що саме вам потрібно для завершення того, що ви збираєтеся робити. Не обіцяйте забагато або замало.

12. Бюджет

Обсяг фінансування має відповідати масштабу діяльності, яку ви плануєте, і ресурсів, які вам знадобляться. І все це повинно бути підраховано. Не забудьте внести всі витрати, але перевірте підрахунки: перебільшення бюджету і математичні помилки послаблять вашу позицію. Якщо ви директор, проводьте всі виплати самостійно і не витрачайте половину бюджету на свою зарплату.

13.Деталі

Будьте настільки допитливими і точними, наскільки це можливо. Використовуйте сильні, активні дієслова. Пишіть простою мовою. Уникайте таких фраз, як «може стати» або інших неконкретних абстрактних висловів. Послуговуйтеся фактами та простою і зрозумілою мовою.

14. Відповідна людина і команда

Переконайте рецензентів, що у вас і вашої команди є всі необхідні навички і можливості для роботи над проектом. Деякі донори ясно заявляють, що вони "не фінансуватимуть пропозиції про створення інструментів для журналістів або про розробку нового процесу державних закупівель, якщо ніхто у вашій команді в цьому не розбирається". Отже, не забудьте внести рекомендації або інформацію про відповідний досвід. Прикріпіть листи на підтримку вашого проекту: попросіть тих, хто підтримує ваше починання, написати про його важливість.

15. Концепція

Постарайтеся відобразити в заявці загальну концепцію вашого проекту. Будьте уважні і не обіцяйте занадто багато. Проектів, від яких можна очікувати, що вони "призведуть до революції" або "змінять світ", небагато.

"Телекритика"

Наживо

Ефір

  • 01:35 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:10 Військо
  • 07:30 Shift: життя у цифрі
  • 07:45 Телемагазин

Персони

"І се минесі!"
Іван Гладиш