Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Як перехитрити Facebook і зберегти свої особисті дані

Як перехитрити Facebook і зберегти свої особисті дані

691

Не секрет, що соцмережа стежить за кожним із нас. Нас можуть відстежувати навіть тоді, коли ми видалимо свій обліковий запис. Журналіст Daily Mail розповів, як убезпечити себе від переслідування в інтернеті.


Останній скандал із Facebook  змусив багатьох користувачів замислитися: «А чи варто взагалі тут бути?» Для деяких відповідь виявилася однозначною, і вони видалили свої акаунти. А для тих, хто залишився, у мене є хороші новини: існує чимало дієвих способів боротьби з переслідувачами і просто занадто допитливими користувачами.

Відомо, що Facebook використовує фрагменти коду, що містять теги і cookie-файли, для збору інформації та створення вашого цифрового «я». Для цього соцмережі навіть не потрібно наявності вашого профілю.

Це означає, що в сторонніх застосунках, у які ви ввійшли за допомогою Facebook, інформація про вас буде доступна ще впродовж довгого часу. Дані, якими можуть скористатися бренди (і серйозніші організації ), містять: ваше ім'я, фотографію профілю, фотографію обкладинки, стать, унікальний код, ідентифікатор користувача і в окремих випадках вашу IP-адресу.

Насамперед ви можете відстежити, які програми прив'язані до вашого Facebook, перейшовши за цимпосиланням.

Важливо розуміти, що Facebook і Google контролюють величезний обсяг інформації про користувачів. Цю інформацію в подальшому застосовують для таргетованої реклами. З огляду на ваші уподобання під час створення реклами, компанії отримують більше кліків і переходів, а значить – більше охоплення рекламних оголошень.

Для користувачів це означає позбавлення права на особисту інформацію.

Ось лише кілька кроків, які ви можете зробити в боротьбі за особисту безпеку і конфіденційність в інтернеті.

Зміна налаштувань на смартфоні або планшеті 

Власникам iPhone або iPad досить перейти в «Налаштування», натиснути на «Конфіденційність», а потім прокрутити вниз і клацнути по графі «Реклама». Далі провести пальцем по кнопці «Обмеження рекламних оголошень». 

Якщо ви вирішите вимкнути функцію «Обмежити відстеження оголошень», це означатиме, що рекламодавці не зможуть відстежувати поведінку вашого браузера і не дізнаються унікальний ідентифікаційний номер. Коли ви увімкнете цю функцію, ваш пристрій буде представлено в базі як «00000000-0000-0000-0000-000000000000».

«Навіть якщо ви видалите акаунт у Facebook, ваші дані все ще залишатимуться у третіх осіб»


Якщо у вас телефон або планшет на базі Android, процедура буде майже така сама. Відкрийте «Налаштування», перейдіть у вкладку «Облікові записи та синхронізація», виберіть «Google», потім «Оголошення» і нарешті – «Відмова від реклами на основі інтересів».

Зміна налаштувань браузера на ПК

Якщо ви користуєтеся інтернетом на комп'ютері або ноутбуці через Google Chrome, перейдіть в «Налаштування» у правому верхньому кутку. Далі натисніть «Показати додаткові налаштування», потім оберіть «Конфіденційність». Нарешті натисніть «Не відстежувати запит з вашим трафіком».

Зміна налаштувань прив'язки Facebook до інших ресурсів 

Для початку увійдіть у систему Facebook, перейдіть у «Налаштування», потім натисніть «Реклама» в меню в лівій частині екрана. У розділі  Ad settings (налаштування реклами) натисніть кнопку Ads based on your use of websites and apps (реклама, заснована на вашому використанні сайтів і додатків). Потім перейдіть вниз і виберіть «Вимкнути». 

Facebook попередить, що якщо ви виберете цю опцію, це означатиме, що ви як і раніше будете бачити рекламу, але «вона може бути менш актуальною для вас». Крім того, ви як і раніше будете бачити рекламу, пов'язану з вашим віком, статтю або місцем розташування.

Навіть зробивши всі ці кроки, не можна бути повністю впевненим, що вам гарантована безпека в інтернеті. Якщо ви видалите акаунт у Facebook, ваші дані все ще будуть у третіх осіб, і з цими самими особами належить боротися вже зовсім іншими методами.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 22:15 Вісті
  • 22:45 «Голос Америки»: вечірній брифінг
  • 23:10 Х/ф «Блакитний метелик»

Персони

“Я цього хочу. Значить, це буде”.
Тетяна Куліковська