Вівторок, 16 Квітня
Головна На часі Як історія з Rayanair i Борисполем впливає на інвестиційну привабливість України?

Як історія з Rayanair i Борисполем впливає на інвестиційну привабливість України?

876

Коментує Володимир Ставнюк, голова правління Державної інноваційної фінансово-кредитної установи від Міністерства економічного розвитку і торгівлі України

Любомир Ференс: Що ви думаєте про скандал з Rayanair?

Володимир Ставнюк: Я думаю, йде процес комерційної домовленості між аеропортом і авіакомпанією, сподіваюсь, найближчим часом ситуація буде вирішена. Звичайно, споживачу хочеться літати дешевше, але ці польоти не мають нести серйозні збитки для державних аеропортів. Думаю, йде процес домовленості.

Любомир Ференс: На вашу думку, директор аеропорту захищає державні інтереси.А Rayanair як комерційна структура хоче «вибити» для себе кращі преференції?

Володимир Ставнюк: Я думаю, йдуть комерційні переговори. Сподіваюсь, найближчим часом вони будуть закінчені.

Любомир Ференс: Коли ви залучаєте інвестиції, такого роду спори з інвесторами у вас виникають?

Володимир Ставнюк: В бізнесі буває все. Але до такого рівня не можна доводити. Україна дійсно втрачає свої імідж, втрачає імідж аеропорт Бориспіль. Але новий, недавно призначений, директор, сподіваюсь, розбереться швидко і ситуація буде вирішена з мінімальними іміджевими втратами для України.

Ірина Славінська: Наскільки ті, хто думає прийти попрацювати в Україну, звертають увагу на такі історії?

Володимир Ставнюк: На жаль, Україна поки не є такою «тихою гаванню» для іноземних коштів. Ринок є ризиковий, Україна наразі не має підтвердженого кредитного інвестиційного рейтингу в міжнародних інвестиційних рейтингових компаній. Тому залучення коштів — це постійний процес, яким досить успішно займається Кабмін.

Ірина Славінська: Інвестори дивляться на рейтинги чи на щось ще?

Володимир Ставнюк: З точки зору серйозних інвестиційних гравців, нема такого розрахунку: я хочу купити задешево, а продати задорого. Є міжнародні стандарти обліку кредитних операцій, оцінки ризику, за якими зважується ризик і інвестор зобов’язаний згідно до законів країни походження резервувати ці кошти. Якщо нема кредитного рейтингу, резервування коштів може досягати100% від кредитних вкладів. Тому головна задача нашого Кабміну — популяризація зменшення ризикованості вкладів.
Повну версію розмови слухайте в доданому звуковому файлі.

Скорочену текстову версію підготувала

Катерина Халецька

Громадське радіо

Наживо

Ефір

  • 19:15 Позиція Галичини
  • 20:45 Вісті
  • 21:10 Вулиця
  • 21:25 Наші люди звідусюди
  • 21:55 Невичерпне джерело

Персони

"Або ви керуєте вашим днем, або день управляє вами"
Петро Солтис