Четвер, 28 Березня
Головна На часі ВИРОБНИЦТВО ПРОГРАМ НА ATR СКОРОЧЕНО НА 90%

ВИРОБНИЦТВО ПРОГРАМ НА ATR СКОРОЧЕНО НА 90%

753

Кримськотатарський телеканал ATR через фінансові труднощі скоротив виробництво програм на 90%. Недофінансування ATR за минулий рік склало 15 млн грн. Про це у Facebook повідомив заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

У телеканалу з’явилися борги за трансляцію сигналу й оренду приміщення: «Це висять тепер на нас борги за доставку сигналу до Криму й оренду приміщення для каналу в Києві. Що з цим робити, поки, чесно сказати, неясно. Чи виживе єдиний у світі кримськотатарський телеканал, який опинився вигнанцем у своїй країні ─ покаже найближчий час», ─ повідомив він.

"Сегодня был очень трудный день. Пожалуй, первый такой — с момента, когда русские оккупанты отключили Телеканал ATR в Крыму и выгнали его из дома. Благодарю всех настоящих друзей крымских татар, патриотов Украины, благодаря которым удалось восстановить вещание ATR через спутники на оккупированный Крым. Отдельно — главного раввина Украины Якова Блайха и министра культуры, молодежи и спорта Владимира Бородянского. Трансляцию нам отключили утром из-задолженности ATR перед израильской спутниковой компанией, которую мы должны были закрыть до Нового года. Но деньги на это были выделены из бюджета в субботу 28 декабря 2019 года. Никаких валютных операций уже было провести невозможно, и мы вернули деньги в бюджет. После чего они для нас "обнулились". Мы бы всё успели, если бы деньги пришли ну хотя бы в пятницу, но нет, кто-то решил иначе... Как бы там ни было, мы продолжаем борьбу за возвращение Крыма в Украину и благодарим всех, кто нам в этом помогает, кто нас смотрит, кто ценит нас. Недофинансирование ATR за прошлый год составило 15 млн грн. Это висящие теперь на нас долги за доставку сигнала в Крым и аренду помещения для канала в Киеве. Что с этим делать, пока, честно сказать, неясно. Производство программ пока сокращено на 90%. Выживет ли единственный в мире крымскотатарский телеканал, оказавшийся изгоем в своей стране, — покажет ближайшее время."

14 січня зранку було відключено супутникове мовлення телеканалу: «Трансляцію нам відключили вранці через заборгованість ATR перед ізраїльською супутниковою компанією, яку ми повинні були закрити до Нового року. Але гроші на це були виділені з бюджету у суботу 28 грудня 2019 року. Ніяких валютних операцій провести уже було неможливо, і ми повернули гроші у бюджет. Після чого вони для нас «обтулились». Ми б все встигли, якби гроші прийшли ну хоча б у п’ятницю, але ні, хтось вирішив інакше», ─ пояснив Айдер Муждабаєв.

Увечері мовник відновив супутникову трансляцію. Це стало можливим завдяки головному рабину України Якову Блайху і міністру культури, молоді і спорту Володимиру Бородянському, додав Айдер Муждабаев.

Зазначимо, з 1 січня 2020 року телеканал ATR мовить на новій частоті на супутнику Amos 7 ізраїльської компанії SpaceCom.

Нагадаємо, кримськотатарські телеканали ATR і Lâle, радіостанції Meydan і «Лідер» входять до складу медіахолдингу бізнесмена Ленура Іслямова. Холдинг останні 4 роки фінансувався із держбюджету. Зокрема, у 2016-му сума державного фінансування склала 43 млн грн; у липні 2017-го холдинг отримав з держбюджету 35 млн грн, а 2018-го ─ транш у розмірі 29,74 млн грн.

Фото: ATR

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті
  • 17:10 Неймовірна Галичина
  • 17:30 Спецефір. Дайджест
  • 18:10 Про головне в деталях

Персони

"Стався до інших так, як хочеш, щоб ставились до тебе"
Олександра Хандога