Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір «Важка артилерія» у боротьбі з фейками: BBC вчитиме підлітків медіаграмотності

«Важка артилерія» у боротьбі з фейками: BBC вчитиме підлітків медіаграмотності

735

ВВС запустила гру iReporter для молоді - у ній користувачу пропонують роль журналіста та навчають, як відрізняти правдиву інформацію від фейків.


Британський мовник BBC асоціюється в першу чергу з високими стандартами журналістики та широкою мережею служб в різних країнах. Однак підготовка новин - це не єдина діяльність організації. В неї є підрозділи, які займаються технологічними розробками, науковою роботою та навчанням. А тепер BBC запускає ще й програму для підлітків з медіаграмотності.

Що це за проект?

BBC School Report - це проект, націлений на підлітків віком 11-18 років: він ставить за мету навчити їх відрізняти правдиві новини та відфільтровувати фейки або неправдиву інформацію. В основі підходу -  поставити учнів на місце журналістів.

Проект співпрацює із британськими школами. Близько 1000 освітніх закладів можуть долучатися до менторської програми, яка передбачає як проведення офлайн-заходів, так і доступ до навчальних матеріалів та ігор в онлайні. Наприклад, всесвітньо відома студія Aardman Animations створила для цього проекту гру, в якій гравець опиняється на місці журналіста BBC й має розібратися, як працювати в ньюзрумі.

 

Початок гри iReporter. Складність завдань у ній залежить від віку, який гравець вказує на початку.

Під час гри враховуються такі параметри, як точність поданої інформації, важливість теми та швидкість. За сюжетом iReporter, це ваш перший робочий день на BBC, але редакторка застрягла в аеропорті, тому вам доведеться почати працювати самостійно. «Ти впораєшся, головне, не з’їж моє печиво!», - з таким напутнім словом редакторка відправляє вас у потік інформації, який мало чим відрізняється від того, що ми маємо у реальному житті. З тією лише різницею, що тут вам в ході гри точно скажуть, які з новин були фейками.

Треба зазначити, що розробники з Aardman Animations проробили чималу роботу й добре дослідили всі маленькі деталі роботи журналістів та нюзрумів. У грі у вас буде й колега зі скрипучим стільцем, й чат, в якому вас закидатимуть сторонніми лінками на потенційні історії, які потрібно буде швидко перевіряти, й піарники, які надсилатимуть вам лінки на сайт з котиками замість посилання на потрібний сайт. І родзинка на торті - офіційні спікери, які,здається, проходять спеціальні тренінги, на яких їх вчать давати відповіді про все одразу й ні про що конкретно. А ще вам буде дзвонити ваш редактор. Дуже часто. Навіть частіше, ніж того хотілося б.

Школи також можуть долучитися до спеціальної тематичної розсилки. Ініціативу реалізовують освітній проект BBC Academy та BBC News.

 Як це працює?

BBC School Report насправді не нова програма. Компанія почала розвивати її ще з 2014 року. Однак з появою такої нагальної проблеми як поширення фейків, School Report отримала нове життя та доповнилась ще одним напрямом підготовки школярів - «Real News», яка стартувала у березні.

За задумом, в School Report підлітки за допомогою навчальних матеріалів та менторів вчаться знаходити теми для новин й робити свої сюжети. Таким чином вони розуміють, що таке журналістські стандарти та які ЗМІ цих стандартів дотримуються й варті довіри.

У новій програмі Real News, яка реалізовуватиметься на базі тієї ж BBC School Report, більший акцент робитиметься саме на фейках та неправдивій інформації. 

 

Онлайн-уроки в BBC School Report. Подивитись їх можна за посиланням.

Директор BBC News Джеймс Хардінг (James Harding) анонсував програму Real News наприкінці 2017 року. «Ніколи не було так важливо, аби молоді люди розвивали своє критичне мислення,були медіаграмотними й володіли навичками, аби відрізняти фейки від правди, особливо у соціальних мережах», - сказав він.

Офлайн-заходи, які організовує в рамках Real News BBC, триватимуть весь березень.  Журналісти компанії Х'ю Едвардс (Huw Edwards), Тіна Дахелеі (Tina Daheley), Ніккі Фокс (Nikki Fox), Камал Ахмед (Kamal Ahmed) та Амол Раджан (Amol Rajan) долучаться до них та зустрінуться із підлітками.

Як відрізняти факти від фантастики?

Перш ніж запустити цю ініціативу, BBC разом зі Університетом Салфорду майже рік проводила дослідження щодо того, наскільки добре діти 9-14 років розпізнають неправдиву інформацію.  Хоча більшість дітей з усіх вікових груп сказали, що вони знають, що таке фейкові новини, багато хто з них не завжди могли розрізняти фальшиві та реальні історії. Дослідники вважають, що небезпека криється у тому, що молодь перестане в принципі довіряти медіа та припинить читати новини.

«Вони (діти) не так добре розуміють "тонші" форми фейкових новин, і навіть старші діти не змогли відрізнити платний контент, маніпулювання та дезінформацію. Це показує важливість надійних джерел новин, призначених для дітей, таких як First News та CBBC Newsround, але що важливіше, це свідчить про потребу в додатковій освіті, яка допомагатиме молодим людям відрізняти факти від фантастики», - розповіла про отримані результати Флоренсія Донагрей (Florencia Donagaray), дослідниця з Університету Салфорду.

Інше дослідження, проведене британським регулятором Ofcom у листопаді 2017 року, виявило, що лише чверть підлітків 12-15 років перевіряють надійність медіа, на якому вони прочитали підозрілу новину. Менше половини перевіряють, чи виходили подібні новини на інших ресурсах. Два з п’яти опитаних будуть читати коментарі під новиною, аби дізнатися, що думають інші. Один з п’яти респондентів зверне увагу на те, наскільки професійно виглядає сама новина чи стаття, аби зрозуміти, чи варта вона довіри.
BBC пропонує перевіряти фейк, поставивши низку простих питань:

  • Чи виходили новини на цю ж тему в інших медіа?
  • Які ці медіа - радіо, телебачення, газета?
  • Чи чули ви раніше про ці видання? Якщо ні, BBC радить дослідити їх ретельніше. Важливо перевіряти адреси сайтів, адже вони можуть копіювати дизайн чи елементи адрес інших, авторитетних видань.
  • Як виглядають фото та відео в новині, чи є в них ознаки маніпуляцій чи редагування?
  • Чи історія в принципі правдоподібна?
  • Якщо відповідь на будь-яке з цих питань викликає у вас підозру, новину не варто читати або ділитися нею в мережі, адже це може виявитися фейком.

У BBC є ще один цікавий тест, в якому можна перевірити себе та свої навички з розпізначання фейків, але він доступний лише користувачам з Великобританії. Втім, якщо використовувати VPN, в нього теж можна погратися.

Дослідження BBC та Університету Салфорду показало, що більшість дітей воліють вирішувати проблему з фейками, просто читаючи новини із джерел, які вони запам’ятали як надійні. Враховуючи це, компанія дуже зацікавлена у тому, аби й надалі розвивати свої проекти спільно зі школами, адже її бренд з дуже великою ймовірністю запам’ятається школярам як надійне джерело новин.

Департамент освіти Великобританії вважає, що основи медіаграмотності у британських школах можуть викладатися як частина інших предметів, наприклад, так званих PSHE (Personal, Social, Health, and Economic Education). В рамках PSHE вчителям вже дозволено охоплювати такі теми, як медіа, реклама та безпечне використання соціальних мереж.

Для порівняння, в Україні Міністерство освіти та науки затвердило всеукраїнський експеримент із медіаосвіти на 2017–2022 роки. Аби зрозуміти, що це за експеримент, можете почитати 15 запитань та відповідей про нього на MediaSapiens.

А Канада почала розвивати ініціативи з медіаграмотності однією з перших - ми писали про їх проекти NewsWise та Reality Check. Курси медіаграмотності для студентів були запроваджені й у США.

Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 13:00 Д/с «Сім світів - одна планета»
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Корисно знати
  • 15:05 Телемагазин

Персони

“Я цього хочу. Значить, це буде”.
Тетяна Куліковська