Середа, 24 Квітня
Головна На часі Україна покращила позицію в рейтингу свободи преси, - "Репортери без кордонів"

Україна покращила позицію в рейтингу свободи преси, - "Репортери без кордонів"

897

За минулий рік Україна покращила позиції у рейтингу свободи преси за версією "Репортерів без кордонів", посівши 101-ше місце серед 180 країн


Відповідні дані містяться в індексі свободи преси станом на 2018 рік, опублікованому на сайті організації.

Порівняно з минулим роком Україна піднялась на одну позицію і зайняла 101 місце, набравши 31,16 балів. У 2017 році стан свободи преси оцінили у 33,19 бали.

Загалом у рейтингу оцінюють за шкалою від 1 до 100, і чим нижче показник, тим краща ситуація зі свободою слова. Параметрами показників є незалежність медіа та їх різноманіття, умови роботи журналіста, самоцензура, правовий захист та інтелектуальна прозорість.

Загалом, за оцінкою "Репортерів без кордонів", стан свободи слова найбільше погіршився у європейських країнах. Серед 5 країн світу, рейтинг яких зменшився найбільше, чотири з Європи: Мальта (-18 позицій), Чехія (-11 позицій),  Словаччина (-10 позицій) та Сербія (-10 позицій). Така ситуація пояснюється тим, що у зазначених країнах почастішали випадки ворожих висловів в адресу ЗМІ зі сторони політиків. Також, свободу медіа обмежують їх власники.

"Репортери без меж" також відзначають зростання тиску на незалежні ЗМІ та державну пропаганду у Росії (148 місце), посилення цензури у Китаї (176 місце) та тиск на ЗМІ у Польщі (58 місце). Найбільш небезпечною для роботи у ЗМІ країною визнали Сирію, де у 2017 році вбили 13 журналістів.

Згідно рейтингу, перше місце продовжу займати Норвегія, а останнє - КНДР. У десятці країн-лідерів за станом свободи преси знаходиться Швеція, Нова Зеландія, Данія та Коста-Ріка.

  • Нагадаємо, за версією Freedom House в Україні знизився рівень свободи слова. Причиною цього стали блокування сайтів соцмереж та фізичні напади на журналістів.

Еспресо

Наживо

Ефір

  • 00:50 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Завтра вже сьогодні
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Час усе поставить на свої місця"
Світлана Клебан