Четвер, 28 Березня
Головна На часі Україна на 102-му місці в світовому рейтингу свободи преси

Україна на 102-му місці в світовому рейтингу свободи преси

671

Кількість країн, що вважаються безпечними для роботи журналістів, продовжує скорочуватися. Так, Україна посіла 102 місце в рейтингу свободи преси, складеному міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів».

Всесвітні індекс свободи преси, який щорічно публікує RSF з 2002 року, вимірює рівень свободи ЗМІ у 180 країнах. Він оцінює рівень незалежності ЗМІ, середовища для ЗМІ та самоцензури, правову базу, прозорість і якість інфраструктури, яка підтримує виробництво новин та інформації.

Глобальний показник і регіональні показники обчислюються на основі балів, зареєстрованих для кожної країни. Ці бали підраховуються на основі відповідей на запитальник 20 мовами, який заповнюється експертами у всьому світі за підтримки якісного аналізу. Бали вимірюють обмеження і порушення, тому чим вищий бал, тим гірша ситуація.

 

«Влада України ухвалила низку довгоочікуваних реформ після революції 2014 року, зокрема закони про прозорість власності ЗМІ та доступ до державної інформації. Однак цього недостатньо. Необхідно послабити вплив олігархів у ЗМІ і заохочувати редакційну незалежність», – розповідають правозахисники.

Цього року Україна посіла 102 місце в рейтингу свободи преси. Це на одну позицію нижче порівняно з минулим роком.

На падіння України в рейтингу вплинула й «інформаційна війна з Росією, зокрема заборони на російські ЗМІ і соціальні мережі, чорні списки іноземних журналістів».

Перша п'ятірка рейтингу: Норвегія, Фінляндія, Швеція, Голландія, Данія.

Останні місця рейтингу: Північна Корея і Туркменістан.

Нагадаємо, у 2018 у світі загинуло 80 журналістів.

Фото: RSF

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 12:30 Д/ф «Філософія Лу»
  • 13:40 З перших вуст
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Д/с «Світ ночі у темряві»

Персони

“Все в моїх руках тому їх не можна опускати! Усмішка та хороший настрій - найкращі супутники в житті людини!”
Любомир Белей