Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Сім аналітичних інструментів для журналістів-розслідувачів

Сім аналітичних інструментів для журналістів-розслідувачів

643

Які допоможуть написати матеріал про закупівлі.

Публічні закупівлі — бездонне джерело тем для розслідувань. Змови на торгах, неправомірний вибір переможця або й процедури закупівлі свідчать про те, що державні кошти платників податків використовують неефективно, а іноді відверто крадуть. Писати про закупівлі — благородна, але нелегка місія. На щастя, її трохи спрощують аналітичні інструменти.

Prozorro 

Власне сама електронна система публічних закупівель має базові інструменти відбору цікавих закупівель. Вона дозволяє з допомогою фільтру знайти закупівлю або закупівлі, які вас цікавлять. В Prozorro зручно шукати, якщо ви вже знаєте про яку закупівлю будете писати, або хочете перевірити, що купував певний замовник у певний період часу. 

Платформа містить всю інформацію про аукціони: повні тендерні документації і пропозиції, протоколи розгляду, договори і додаткові угоди. Окрім цього кожна закупівля має кнопку переходу на інший корисний інструмент — моніторинговий портал DOZORRO.

DOZORRO

Тут так само можна шукати закупівлі за фільтрами. Однак, окрім стандартних вибірок, на кшталт назви замовника, очікуваної вартості, учасника чи статусу, в DOZORRO можна шукати за ризиками і відгуками. 

Існує ціла низка ризиків, які свідчать, що закупівля підозріла. Їхня наявність не означає, що закупівля однозначно відбулася з порушенням. Але значить, що закупівля варта вашої уваги.

До речі ризики відображаються на сторінці кожної закупівлі. Тому якщо ви шукали тендер за іншим фільтром, все одно можете ознайомитися з потенційними проблемами закупівлі. 

Щодо відгуків, на DOZORRO їх часто залишають самі учасники. Зазвичай вони краще розуміють ринок, і звертають увагу на речі, на які могли не звернути увагу ви або ГО. 

Ще одна корисна річ на DOZORRO — вкладка «Робота ГО». Якщо закупівля зацікавила громадьких моніторів DOZORRO-спільноти і вони провели власне дослідження, його результати будуть відображені саме тут. У цій вкладці можна знайти навіть листи-звернення до ДАСУ чи АМКУ.

Clarity Project 

Clarity — один з найпростіших інструментів для комплексного аналізу закупівель. Він поєднує дані Prozorro з інформацією з інших відкритих джерел: реєстрів декларацій, ЄДР,  реєстру заяв про відстрочення податкового боргу, реєстрів Державної фіскальної служби та багатьох інших.

Інтерфейс інструменту досить зручний та інтуїтивно зрозумілий. З унікального, Clarity дуже корисний, якщо ви хочете простежити зв’язки між учасниками закупівлі або учасниками та замовником. 

Якщо ви не збираєтеся перекваліфіковуватися в аналітика даних, один раз розберіться з цим інструментом і ви майже завжди зможете швидко знайти інформацію, необхідну для матеріалу про закупівлі.

BI Prozorro    

Це найбільш просунутий інструмент для аналізу закупівель. За його допомогою можна досить швидко опрацювати величезні масиви даних за детальною вибіркою. На жаль, інтерфейс він має не дуже зручний. Тому, щоб опанувати інструмент, потрібно витратити трохи часу.

BI Prozorro — це направду цілий хаб інструментів-застосунків. Тут окремо можна подивитися закупівлі за поточний рік і попередній, і окремо — за всі роки. Також є застосунки для аналізу планів закупівель, медичних закупівель, панелі керівних органів та закупівель енергосервісу.

Ви можете обрати фільтри-відбори, а потім за ними переходити між аркушами. Наприклад, за одними відборами спочатку переглянути тендери, потім перейти до аналізу замовника або учасників. Усю інформацію з таблиць можна експортувати і додатково аналізувати вручну. 

Окрім того, BI Prozorro дозволяє проаналізувати, наприклад, оскарження, які часто переростають у справжній тролінг. Також за допомогою BI Prozorro легко простежити змови. Наприклад, якщо учасник не підвантажує тендерні пропозиції, коли співпрацює з іншим учасником.

Пошуково-аналітична система .007

007 — це інструмент для аналізу транзакцій. Він дозволяє перевіряти фінансові операції та засновників/бенефіціарів компаній. 

Якщо потрібно простежити рух коштів — вам сюди. Система допоможе знайти платіж за фільтрами: періодом, локацією, назвою та типом організації, сумою чи просто ключовими словами.

Транзакції варто брати до уваги під час аналізу, оскільки інколи вони відбуваються не тоді, коли б мали за документами тендеру. Загалом, незбіг інформації про транзакцію з тією, що міститься в документах в Prozorro — це порушення, яке може стати хорошим приводом для розслідування.

CoST (Construction Sector Transparency Initiative)

CoST в Україні  — це ініціатива покликана забезпечити прозорість та підзвітність у сфері будівництва за бюджетні кошти. А його аналітичний модуль дозволяє працювати із закупівлями у сфері інфраструктури. Тому, якщо ви вирішили розслідувати будівництво чи ремонт доріг — вам сюди.

Особливістю цього інструменту є те, що, окрім даних про закупівлю робіт, тут можна проаналізувати і проєкти.

Бабуся

Бабуся — це зручний аналог пошуку в судових реєстрах. Він дозволяє перевірити чи фігурували учасники або замовник торгів у судових рішеннях. І якщо фігурували — знайти рішення за цими справами.

Особливо зручно з допомогою цього інструменту перевіряти, чи не сперечалася юридична особа в суді з Держаудитслужбою, Антимонопольним комітетом або іншим контролюючим органом.

Якщо компанія фігурувала у справах з АМКУ, варто додатково перевірити на сайті АМКУ, чи не потрапила вона у його чорний список і чи має взагалі право брати участь у закупівлях.

Також, звісно, чим частіше учасник чи замовник зустрічаються в текстах судових рішень, тим більше уваги варто приділити дослідженню його поведінки на торгах.

 

Деякі інструменти дублюють функціонал одне одного. Тому, якщо вам не сподобається один, завжди можна пошукати аналоги. Зокрема, усі інструменти для аналізу публічних закупівель, що існують зараз, можна переглянути на сайті проєкту DOZORRO громадської організації Transparency International Ukraine.

Фото Amanda Lins

Media lab

Наживо

Ефір

  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті
  • 17:10 Найдорожчий скарб
  • 17:30 У гарній формі
  • 18:00 Правда не посередині

Персони

"Питання "А що подумають люди?", має стояти на останньому місці. Адже, насправді, всім все одно. Життя ж то твоє. І гріх - не жити і йому не радіти!"
Наталя Храбатин