Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Перші біткоїнові мільярдери втратили $600 млн за два дні. Що коїться з курсом криптовалюти

Перші біткоїнові мільярдери втратили $600 млн за два дні. Що коїться з курсом криптовалюти

874

У минулому році одними з найвідоміших біткоїн-інвесторів стали брати Уінклвосс, яких називали першими біткоїн-мільярдерами. Зараз через падіння курсу найпопулярнішої криптовалюти вони втратили $600 млн лише за два дні


Про це пише Business Insider.

Брати Тайлер і Кемерон Уінклвосс зробили свої перші інвестиції в біткоїн, коли його курс був на позначці $120. Для інвестицій вони використовували гроші, отримані ще в 2008 році за підсумками судових розглядів із засновником Facebook Марком Цукербергом.

Уінклвосс звинуватили творця соцмережі в крадіжці ідеї і копіюванні коду сайту ConnectU, який також замислювався як соціальна мережа. В результаті брати відмовилися від претензій і отримали від Цукерберга компенсацію в розмірі $65 млн, яку пізніше і використали для покупки 120 тисяч біткоїнів.

 

У 2017 році біткоїн виріс більш ніж в сто разів, зробивши братів мільярдерами. Крім них, єдиним біткоїн-мільярдером вважався засновник цієї криптовалюти, що ховається під ніком Сатоші Накамото.

Але нестабільність курсу біткоїна - його характерна риса. Після заяви китайської і південнокорейської влади про обмеження свободи обороту криптовалюти, курс біткоїнів різко пішов вниз.

Тамтешня влада навіть планує заборонити громадянам доступ до місцевих і закордонних інтернет-платформ, які дозволяють займатися торгівлею біткоїнів на централізованій основі. Новина спровокувала падіння курсу найпопулярнішої криптовалюти на 15%.

Втім, криптоінвестори знаходять падінню курсу і інші пояснення. На Reddit пишуть, що інвестори з азіатських країн почали продавати біткоїни, щоб здійснювати покупки перед китайським Новим роком, який відзначають 16 лютого.

"В останні 4 роки активний розпродаж біткоїнів завжди починався за три тижні до китайського Нового року", - пише користувач eclipsegum. Однак, користувачам Reddit ця теорія не здалася переконливою.

Біткоїн же, який у свої пікові моменти він досягав $20 тисяч, тепер повернувся до позначки, на якій був на початку грудня 2017 року - приблизно $10-11 тисяч.

Так, станом на 12. 00 17 січня 2018 року, курс біткоїна становить $11 450, про що свідчать дані порталу coinmarketcap.com.

 

Останні кілька днів курс падав особливо сильно. У якийсь момент падіння за два дні досягало $4,5 тисячі. Зараз курс повільно відвойовує втрачене, але навіть незважаючи на це, брати Уінклвосс зазнають збитків, які вже перевищують $600 млн.

Щоправда, якщо вірити тому, що вони говорили раніше, це не повинно їх сильно хвилювати. Вони як і раніше в плюсі ​​і при цьому розглядають біткоїн як довгострокові інвестиції, чекаючи, що максимуми курсу в $20 тис. - лише половина від того, на що здатна криптовалюта.

Хто керує курсом біткоїна

Вважається, що брати володіють приблизно 1% всієї криптовалюти, - і це теж характерна риса біткоїнів. При уявній децентралізації курс криптовалюти вельми керований.

Нещодавно швейцарський банк Credit Suisse опублікував дослідження, в якому повідомляється, що близько 97% провідної криптовалюти належать 4% користувачів.

 

Згідно з іншим дослідженням історія схожа: близько 40% всіх існуючих на сьогоднішній день біткоїнів знаходяться в руках всього тисячі осіб - так званих китів.

Колишній керуючий директор і керівник відділу фінансових ринків AQR Capital Management Аарон Браун вважає, що так звані "кити", можуть координувати свої дії між собою, піднімаючи або опускаючи курс криптовалюти за власним бажанням та вигодою. Будь-якої заборони, контролю або чогось іншого для них просто не існує.

Саме через вище зазначені причини, експерти активно застерігають інвесторів від сучасних крипто-бірж. Так, згідно з результатами дослідження, факт різкого підвищення вартості біткоїнів в 2013 році (а в кінці 2013 року стався перший стрибок вартості біткоїнов - зі $150 до $1000) був результатом шахрайства - а отже і нинішні стрибки криптовалюти можуть бути змодельовані.

На думку експертів, зміна ціни, ймовірно, була викликана фальшивими угодами, ініційованими одним або двома великими гравцями.

Детальніше про маніпуляцію біткоїном читайте тут.

Еспресо

Наживо

Ефір

  • 12:15 Телемагазин
  • 12:30 Про головне в деталях
  • 13:00 Д/с «Сім світів - одна планета»
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті

Персони

"Немає нічого поганого, що б на добре не вийшло"
Оксана Лісовська