Субота, 20 Квітня
Головна Медіапростір Пандемія в медійній індустрії: які ключові міжнародні події переносять через коронавірус

Пандемія в медійній індустрії: які ключові міжнародні події переносять через коронавірус

462

Телеринки, спортивні події, кінофестивалі відкладено через пандемію коронавірусу COVID-19.

Пандемія короновірусу COVID-19 та пов’язані з нею карантинні заходи призвели до перенесення та скасування топових заходів у медійній галузі, запланованих на весну та літо. А це, у свою чергу, матиме значний вплив на розвиток української медіаіндустрії. Найбільше постраждала кіногалузь через закриття кінотеатрів, скасування прем’єр, призупинення зйомок. Однак скасування низки ключових телеярмарків можуть мати вплив на контент телеканалів у наступному сезоні. А призупиення чи перенесення спортивних подій, очевидно, вплинуть на телеперегляд і монетизацію спортивних телеканалів.

Телевізійні ринки

Цієї весни традиційно мав відбутись телеринок MIPTV у Каннах. Планувалося, що захід триватиме з 30 березня до 2 квітня, а окремі секції MIPDoc та MIPFormats – із 28 березня. Це ключова подія також для української індустрії. Адже саме в цей період телеканали погоджують більшість угод щодо закупок і продажу контенту.

Якщо Каннський міжнародний серіальний фестиваль Canneseries, який також мав пройти паралельно з телеринком, перенесли на осінь, то наступний MIPTV відбудеться лише через рік. При цьому організатори повідомили про скасування заходу за три тижня до його початку (11 березня), коли здебільшого медійники вже оплатили свою участь. Як повідомляють джерела «Детектора медіа», організатори MIPTV поки не повідомили, як повертатимуть кошти, а також не пропонують залишити їх як оплату за участь в іншому своєму заході – MIPCOM, який традиційно проходить восени. Участь у ярмарку залежить від категорій і починається від 800 євро до 3000 євро. Деякі компанії могли оплатити стенди, вартість яких може бути сотні тисяч євро для компанії.


У травні в Лос-Анжелесі великі студії-мейджори (такі, як Disney, NBCUniversal, Sony, ViacomCBS та Warner Bros.) щороку влаштовують скринінги форматів LA Screenings, де презентуються пілоти серіального та кінопродукту. Це унікальний контент, який можна побачити лише на показах на самому заході. Цього року подія планувалася на 12-20 травня, однак її теж скасували через пандемію. Іноземні канали, наприклад, CBS Television Network, NBCUniversal, WarnerMedia, Fox та Discovery скасували і традиційні заходи за участю рекламодавців у Нью-Йорку і перейшли на цифрові презентації для партнерів. Подібний досвід використовують і менеджери із закупок в Україні: переводять переговори та зустрічі з іноземними партнерами в онлайн режим.

Скасовані і скринінгі контенту в Лондоні компанії С21 (Content London).

Також продовжують скасовувати й інші медійні заходи. Так, не відбудеться цього року й найбільший світовий форум індустрії електронних медіа The NAB Show в Лас Вегасі, який традиційно проходить у квітні. За словами президента та виконавчого директора заходу, організатори зараз шукають альтернативи для того, щоб презентувати новітні технології галузі.

Утім, не всі країни скасовують ключові заходи у зв’язку з поширенням коронавірусу. Так, поки що не скасовується WorldContentMarket у Москві (Російська Федерація), запланований на 26-28 травня. Більше того, президент цього заходу Єлена Санбім на своїй сторінці у Facebook інформує про участь і стенди партнерів з різних країн: Туреччини, Індії, Данії, Великої Британії, Індонезії. Втім, за інформацією джерел «Детектора медіа» у відділах закупок українських каналів, українські менеджери відвідувати цей захід не планують.

Власне, на контент телеканалів скасування ключових телеринків вплине, швидше за все, опосередковано. Адже найближчим часом через ці події сітки топових каналів навряд зміняться. На цих заходах контент здебільшого купують на осінній сезон. Відповідно, укласти нові угоди та адаптуватися до поточної ситуації час ще є.

Спортивні події

Скасовуються і ключові спортивні заходи. Так, 13 березня УЄФА перенесла проведення матчів топових турнірів – Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Окрім цього очікується, що 17 березня буде прийнято рішення про перенесення Чемпіонату Європи з футболу з 2020 на 2021 рік. Для цього УЄФА запросила представників своїх 55 асоціацій-членів, а також рад Європейської асоціації клубів і європейських ліг і представника FIFPro. Тема розмови – реакція європейського футболу на пандемію коронавірусу COVID-19. Уже після публікації цього матеріалу стало відомо, що УЄФА перенесла «Євро 2020» на рік.

Також припинена низка європейських чемпіонатів з футболу – Італії, Іспанії, Франції, Бельгії. Це якраз контент каналів «Футбол» «Медіа Групи Україна». За словами директора мовників Олександра Денисова, вже готується оновлена сітка каналів, що складатиметься з повторів матчів. «Є ймовірність, що будуть припинені всі змагання під егідою УЄФА, що означає і припинення чемпіонату і Кубка України до 3 квітня», – додає пан Денисов.


Наразі менеджмент телеканалів очікує на 17 березня, коли мають бути прийняті ключові рішення щодо українських футбольних заходів. Скасування «Євро 2020» для каналів групи буде досить болючим. Адже вже не перший місяць ведеться підготовка до європейського чемпіонату, права на трансляцію якого якраз і придбала «Медіа Група Україна». Наприклад, канали вже готують нову багатофункціональну студію до «Євро 2020», планували контент, мали наміри показувати матчі збірної України на Чемпіонаті Європи в кінотеатрах у 4К.

Але найбільшого удару та збитків для групи призупинення і перенесення футбольних подій завдає з огляду на плани розвитку індустрії платного телебачення. Цієї весни «Футболи» мали переходити на продаж за індивідуальною передплатою a la carte, але змушені були відкласти ці плани на невизначений строк. Нову дату зміни моделі дистрибуції мають оголосити у квітні.

У липні 2020 року мають відбутися Олімпійські ігри в Токіо (Японія). Міжнародний олімпійський комітет (МОК) поки що не скасував заходу і виступив категорично проти їх проведення без глядачів, тобто з порожніми трибунами. Правами на трансляцію Олімпіади володіє Національна суспільна телерадіокомпанія України, але в української телеіндустрії та профільного міністра була ідея надати права ще й українським комерційним мовникам. На початку березня вже колишній міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський планував поїхати на відповідні переговори з групою компаній Discovery (правовласник усіх трансляцій Олімпіади), але цим планам завадила його відставка. Що буде далі з правами на трансляцію та й узагалі з Олімпійськими іграми – наразі невідомо. Рішення з організаційних питань МОК має ухвалювати 17 березня.

Кінофестивалі

Найбільше від пандемії страждає кіноіндустрія. Це зумовлено тим, що через карантин у багатьох країнах закриті кінотеатри. Відповідно, про скасування релізів заявили практично всі великі кіностудії Голлівуду (Disney не випустив у прокат ремейк фільму «Мулан» та «Нових мутантів», Paramount – сиквел «Тихого місяця», а MGM, Universal і продюсери Бонда – новий фільм про Джеймса Бонда «Не час помирати». А це, у свою чергу, ставить багато питань щодо подальшої долі телевізійних прав. Зазвичай після прем’єри в кінотеатрах вступають у дію телевізійні та онлайн-права, контракти на які укладаються завчасно. А через пандемію усі процеси паралізовані, ці питання потребуватимуть додаткового юридичного погодження.

Подібна ситуація і з українським кіно. Адже скасовані прем’єри, заплановані на березень та квітень. Наприклад, перенесені дати старту фільму Михайла Іллєнка «Толока» та фільму «Пульс» виробництва Kinorob (Film.ua).


До того ж зараз виробники призупиняють виробництво нових проєктів. Про це вже заявили Netflix та Disney. Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченка закликав до цього й українських виробників.

Відповідно, цієї весни не відбудуться ключові кінофестивалі, на базі яких проводяться й кіноринки. У 2020 році, найбільш вірогідно, не відбудеться Каннський кінофестиваль, який мав пройти з 12 по 23 травня, пише французьке видання Le Point. Офіційне рішення мають прийняти 15 квітня на зустрічі влади та організаторів заходу, а громадськості про нього оголосять на наступний день на конференції. За словами одного з членів адміністративної ради фестивалю, майже неможливо відібрати фільми з Китаю, Кореї, Ірану й Італії, а також, імовірно, з іще 50 країн, знаючи, що актори й режисери з цих країн не мають можливості приїхати. До того ж, показ фільмів у залі на 2000 осіб стане проблемою для організаторів. Видання прогнозує, що фестиваль можуть перенести на осінь.

Може опинитись під загрозою і проведення міжнароддних кінофестивалів, запланованих на осінь у тих країнах, де посилилась епідемія, адже на підготовку таких заходів можуть іти щонайменше пів року.

Скасовані й кінофестивалі в Лондоні. Як пише The Guardian, Лондонський кінофестиваль LGBTIQ +, який повинен початися 18 березня,  не відбудеться. Так само не відбувся і правозахисний кінофестиваль Human Rights Watch, який мав стартувати 12 березня і тривати до 20 березня.

Скасовуються й кінофестивалі, що мали пройти в Україні. Так, фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, який мав пройти з 20 по 29 березня 2020 року, переносять попередньо на другу половину квітня.

Колаж: Tatyana Landesman / Facebook

Детектор медіа

Наживо

Ефір

  • 09:01 Між нами
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Окрилені відвагою
  • 10:15 Час-Time
  • 10:45 Вулиця

Персони

"Сміливі завжди мають щастя" Іван Багряний
Ольга Бабенĸо