Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Освітній скандал. Скільки дітей навчаються мовами нацменшин в Україні - інфографіка

Освітній скандал. Скільки дітей навчаються мовами нацменшин в Україні - інфографіка

1575

Найбільша кількість шкіл, де ведеться викладання недержавною мовою в Україні зберігається за російськими.


Станом на 2017 рік найбільша кількість шкіл, де ведеться викладання недержавною мовою в Україні зберігається за російськими – їх 581, де навчається близько 356 тисяч дітей. Про це повідомляє видання "Слово і Діло".

Крім того, в Україні налічується 71 школа, де вчать угорською (в Закарпатській області), а освіту в них отримує близько 16 тисяч учнів.

Приблизно така сама кількість – 16 тисяч школярів зараз здобувають освіту румунською мовою в Чернівецькій і Закарпатській областях, де розташовані 63 і 12 румунських шкіл відповідно.

До них також можна віднести і близько трьох тисяч учнів молдовських шкіл в Одеській області, оскільки молдовська мова вважається східним діалектом румунської, тому цю цифру можна збільшити до 19 тисяч учнів.

 

Нагадаємо, у вівторок, 19 вересня, голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав ухвалений раніше парламентом закон "Про освіту" і передав документ в Адміністрацію президента України. 25 вересня президент України Петро Порошенко підписав Закон України № 2145-VІІІ "Про освіту".

Раніше міністри закордонних справ Болгарії, Греції, Румунії та Угорщини заявили, що занепокоєні прийняттям в Україні нового закону про освіту й мають намір звернутися до Ради Європи і ОБСЄ.

У свою чергу, для того, щоб підтвердити відсутність порушень міжнародних зобов'язань Україна готова направити до Ради Європи на експертизу мовну статтю закону про освіту.

Як повідомлялось, Угорщина вирішила блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС. Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом України Петром Порошенком закону "Про освіту".

Раніше Парламент Угорщини одноголосно схвалив резолюцію із засудженням українського закону про освіту, наголосивши, що він грубо порушує права угорців на Закарпатті. 


Слово і діло

Наживо

Ефір

  • 14:30 Корисно знати
  • 15:05 Телемагазин
  • 15:20 Вулиця
  • 15:30 Наші люди звідусюди
  • 16:00 Час-Time

Персони

"Від життя ви отримуєте тільки те, що просите. Не бійтеся просити більше"
Вікторія Резун