Субота, 20 Квітня
Головна Медіапростір ОПРИЛЮДНЕНО РЕКОМЕНДАЦІЇ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ СЛУХАНЬ ЩОДО БЕЗПЕКИ ЖУРНАЛІСТІВ

ОПРИЛЮДНЕНО РЕКОМЕНДАЦІЇ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ СЛУХАНЬ ЩОДО БЕЗПЕКИ ЖУРНАЛІСТІВ

539

Верховній Раді пропонують схвалити проєкт постанови №2541 "Про Рекомендації парламентських слухань" на тему "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення". Також оприлюднено документ із Рекомендаціями парламентських слухань про стан свободи слова. 

Відповідний проєкт постанови члени Комітету з питань свободи слова зареєстрували в парламенті 5 грудня. 

Автори проєкту постанови пропонують Верховній Раді заслухати в Комітеті з питань свободи слова в травні 2020 року звіти керівників правоохоронних органів про стан розслідування кримінальних справ, порушених за фактами перешкоджання професійній діяльності та загибелі журналістів.

Кабінет Міністрів повинен до 1 червня 2020 року поінформувати Верховну Раду про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань. 

Зокрема, рекомендаціями пропонується визначення понять "журналіст" та "журналістська діяльність" погодити з європейськими стандартами в цій сфері, замінивши / вилучивши ознаку "систематичності" такої діяльності.

Це потрібно, йдеться в рекомендаціях, для охоплення захистом також і тих осіб, які несистематично займаються журналістикою і зазнали втручання в цю діяльність, та уникнення можливої потреби доводити протиправний намір перешкодити саме систематичній, а не будь-якій журналістській діяльності.

Також Верховній Раді рекомендують:

  • проводити щорічні парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні; 
  • визначити правовий статус інтернет-ЗМІ та журналістів інтернет-ЗМІ; 
  • на законодавчому рівні надати захист діяльності громадянських журналістів (осіб, які збирають та поширюють суспільно важливу інформацію);
  • збільшити строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за правопорушення, вчинені стосовно журналістів у зв'язку з їхньою професійною діяльністю;
  • вилучити з кримінальних і зарахувати до категорії адміністративних правопорушень діяння у формі незаконної відмови в наданні публічної інформації на запит журналіста;
  • створити ефективний наглядовий орган, який матиме необхідні повноваження для здійснення ефективного контролю та припинення порушення законодавства у сфері захисту персональних даних, зокрема журналістів.


Також виписані рекомендації Президентові України, Кабінету Міністрів, Генпрокуратурі, Міністерству внутрішніх прав, Нацполіції, ДБР, Міністерству оборони, Верховному Суду, уповноваженому з прав людини, штабу Операції Об’єднаних сил, журналістським та медійним організаціям, редакціям засобів масової інформації та іншим.

Повністю ознайомитися з текстом рекомендацій можна на сайті парламенту.

Як повідомляв ІМІ, 6 листопада 2019 року відбулися парламентські слухання "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення". 

6 листопада виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк під час парламентських слухань з питань безпеки журналістів повідомила, що за 10 місяців 2019 року в Україні постраждали 208 журналістів унаслідок своєї професійної діяльності.

ІМІ

Наживо

Ефір

  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Окрилені відвагою
  • 10:15 Час-Time
  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин

Персони

"Гроші зранку, реклама ввечері"
Іван Нікітін