Четвер, 25 Квітня
Головна Медіапростір Міносвіти затвердило всеукраїнський експеримент з медіаосвіти на 2017-2022 роки

Міносвіти затвердило всеукраїнський експеримент з медіаосвіти на 2017-2022 роки

729

Експеримент передбачає масове наскрізне впровадження медіаосвіти у навчальні заклади, включаючи дитсадки, школи та виші.


Заходи із впровадження медіаосвіти є продовженням попереднього експериментального етапу, що тривав з 2011 до 2016 року,в рамках якого різними формами шкільної медіаосвіти було охоплено понад 40 тис. учнів.

У нинішньому експерименті братиме участь 153 навчальних заклади, серед яких 18 обласних інститутів післядипломної освіти, два вищі професійні училища, решта - це дошкільні навчальні заклади і загальноосвітні - школи, гімназії, ліцеї, навчально-виховні комплекси.

 

 

Науковий керівник експерименту, завідувачка лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, Любов Найдьонова зазначає: «Цей наказ легитимізує нашу інноваційну роботу, яка узагальнює результати попередніх 5 років апробації вітчизняної моделі медіаосвіти і розширює географію офіційного впровадження медіаосвіти на всі області України. Головна задача нашої роботи в наступні 5 років - забезпечити масове впровадження наскрізної медіаосвіти, тобто, починаючи з дошкільного віку (в дитсадочках) і до випуску із школи, а також включаючи професійну освіту».

За словами пані Найдьонової, для цього медіаосвіту потрібно внести в стратегічні освітні документи: для забезпечення інтегрованої медіаосвіти в різних предметних напрямах.

«Також необхідно налагодити моніторинг медіаграмотності всіх учасників освітнього процесу, - пояснює пані Найдьонова. - І маємо створити мережу фахівців, які довіряють один одному і здатні швидко і адекватно реагувати на виклики життю і здоров'ю дітей, що кидає інформаційний простір, працювати на випередження».

Експеримент складатиметься з кількох етапів: підготовчий, концептуально-діагностичний, формувальний, узагальнювальний, коригувальний.

Перший етап - підготовчий - триватиме рік, за цей період всі учасники експерименту мають напрацювати медіаосвітню компетентність педагогів, визначитись з інструментами, задачами і заходами щодо впровадження медіаграмотності.

Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 11:15 Час-Time
  • 11:45 Світлиця Надії
  • 12:15 Телемагазин
  • 12:30 Д/ф «Українці в Голлівуді»
  • 13:45 Shift: життя у цифрі

Персони

"Немає нічого ліпшого, ніж радіти і робити добро у своєму житті".
Василь Якубчак