Четвер, 28 Березня
Головна На часі Комітет із захисту журналістів назвав 10 країн із найжорсткішою цензурою

Комітет із захисту журналістів назвав 10 країн із найжорсткішою цензурою

603

Список включає лише ті країни, де уряд жорстко контролює ЗМІ.

Білорусь і Туркменістан потрапили в топ-10 країн із найжорсткішою цензурою за версією міжнародного Комітету із захисту журналістів. Про це йдеться у спеціальній доповіді Комітету із захисту журналістів (CPJ), пише Українська правда.

На думку CPJ країни з найжорсткішою цензурою:

Еритрея;

Північна Корея;

Туркменістан;

Саудівська Аравія;

Китай;

В'єтнам;

Іран;

Екваторіальна Гвінея;

Білорусь; Куба.

Список заснований на дослідженні КЗЖ із використання тактики, починаючи тюремним ув'язненням і репресивними законами – і закінчуючи стеженням за журналістами й обмеженням доступу в Інтернет і соціальні мережі.

Список включає лише ті країни, де уряд жорстко контролює ЗМІ. У таких державах, як Сирія, Ємен і Сомалі умови для журналістів обумовлені часто конфліктами й недержавними чинниками.

"Репресивні уряди використовують складну цифрову цензуру і стеження разом із більш традиційними методами, щоб змусити замовкнути незалежні засоби масової інформації", - констатують у Комітеті. 

"Ці 10 країн зневажають міжнародний стандарт, забороняючи або жорстко обмежуючи незалежні засоби масової інформації та залякуючи журналістів, змушуючи їх замовкнути за допомогою тюремного ув'язнення, цифрового й фізичного стеження та інших форм переслідування. Самоцензура є широко поширеним явищем.

У трьох провідних країнах – Еритреї, Північній Кореї і Туркменістані – засоби масової інформації служать рупором держави, і будь-яка незалежна журналістика ведеться з вигнання. Ті деякі іноземні журналісти, які отримали дозвіл в'їхати в країну, перебувають під пильним наглядом.

Інші країни у списку використовують поєднання жорсткої тактики, такої як переслідування і довільне затримання, а також постійне стеження і цілеспрямований злам, щоб змусити замовкнути незалежну пресу.

Саудівська Аравія, Китай, В'єтнам та Іран особливо вправні у застосуванні цих двох видів цензури: тюремного ув'язнення і переслідування журналістів і їхніх сімей, а також у цифровому моніторингу та цензурі в Інтернеті й соціальних мережах".

TWITTER CPJ

Уніан

Наживо

Ефір

  • 20:15 Українська жінка у світовій історії
  • 20:25 Храми Прикарпаття
  • 20:45 Вісті
  • 21:15 Вулиця
  • 21:25 Корисно знати

Персони

"Бути сильним, вірити в добро і йти вперед до позитивних перемог"
Ольга Іроденко