Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір КОДУВАННЯ СУПУТНИКА ЯК КРОК, ЩО ВІДВЕРТАЄ УВАГУ

КОДУВАННЯ СУПУТНИКА ЯК КРОК, ЩО ВІДВЕРТАЄ УВАГУ

619

Що насправді ви пропустили у лютому, або непотрібність програмних директорів.

“Телекритика” публікує щотижневий блог експерта з ТБ-вимірювання Ореста Білоскурського.

Буде вступ. Довгий вступ. Вступ із різними продактплейсментами. Після того, як ви дочитаєте третій абзац чи четвертину вступу, ви дізнаєтеся, що насправді на ринку телевізійних вимірювань відбувся більш суттєвий стрибок ніж просто кодування супутника. Щоб не всі читали вступ, а лише ті, хто любить читати тексти, скажу, що у ньому йдеться про те, що в Україні офіційно почали вимірювати відкладений телеперегляд (що це таке також буде).

Отже, вступ. Перший мій текст-повернення на «Телекритику» викликав скептичне очікування, «Телекритику» тоді мало хто читав.  Текст був цікавий і набрав близько 3 тис. переглядів сторінки. Таким чином тест був пройдений, і виникла можливість писати блоги для ТК регулярно. ТК росла, і вже один з попередніх текстів набрав щось близько 200 тис. переглядів сторінки. Звісно, що це було про кодування. Кодування супутника. Власне, після останнього матеріалу суттєвих змін не відбулося – так само далі домінує перехід на Т2 та стійке друге місце займає підключення різних ОТТ/IPTV/стрімінгів.

Насправді, цей матеріал – це перший авторський блог, без прив’язки до статусів та місця роботи, це матеріал особистий. Зразу анонсую, що вам, напевно, ставатиме нудно, бо ми з ТК досягли згоди, що тепер блоги будуть виходити кожного тижня. До речі, на своїй сторінці у Facebook буду радий збирати побажання щодо тематики кожного наступного блогу. Адже вільного часу для написання нових матеріалів у мене з’явиться суттєво більше ніж раніше.

Чому авторський блог?


Настає такий час, коли ти накопичуєш купу знань і хочеш ними ділитися. Попередні матеріали також відповідали цьому критерію, але такого повноцінного циклу блого-публікацій ще не було. Тут пригадується, скільки всього мені вдалося побачити на власні очі та відчути у становленні та розвитку українських телевізійних вимірювань.

Перший досвід я отримав завдяки каналу «Інтер», де, працюючи у КМІС, мав змогу проводити перевірку коректності деяких даних піплметричної панелі АGB (так, можливо вже мало хто з вас пам’ятає, але до ГфК у нас вимірюваннями компанії займалася саме АGB). Так я отримав перший досвід контакту не просто з рейтингами, а із сирими даними піпметричної панелі. Потім було проведення установчого дослідження для побудови нової панелі ГфК у штаті компанії КМІС. Декілька років роботи в аналітичній службі телеканалу «Інтер». Робота у StarLightMedia (який тоді ще не був StarLightMedia) на етапі його зародження. Потім – участь у створенні технічного комітету ІТК, постійне вдосконалення та контроль вимірювань, потім – вибір нового вимірювача та розробка величезної кількості процедур контролю за вимірюванням. Трохи працював з обробітком та аналізом даних IPTV-провайдерів.  Так, на всіх цих етапах первинним для мене було забезпечення максимальної точності вимірювання та глибини цього вимірювання. І от знань накопичилося стільки, що, чому б не започаткувати цикл блогів, про що, власне, там вимірюють у тому ТБ. Інколи зустрічаєш навіть людей із галузі та у них виникають питання, які, здавалося б, дуже прості, але й на них інколи необхідно дати відповіді. Ба більше, на галузевій сторінці ТК пересічні читачі переважають експертів.

Почнемо з Timeshift. У лютому 2020-го у телевізійних вимірюваннях з’явилося нове поняття, яке найкраще звучить українською, а саме – відкладений перегляд. Англійською цей термін інколи називають таймшіфтінг або кетчап. Обидва слова є лише частиною від більш глобального поняття відкладеного дивлення.

Які бувають ситуації відкладеного дивлення?


Телевізійний ефір, у першу чергу, сприймається як щось, що відбувається в конкретний момент часу – глядач вмикає канал – і ось у цей момент весь світ бачить щось, що відбувається на екрані тут і зараз.  Це, власне, отримало назву – живий перегляд. До розвитку технологій це був єдиний спосіб побачити телевізійний ефірний продукт. Потім з’явилися магнітофони з функцією запису. У глядачів з’явилася можливість записати програму чи передачу і подивитися її пізніше.

Так от саме можливість записати передачу і подивитися її пізніше і є тим, що ми називаємо відкладеним дивленням.

Де у 2020 році це дивлення може виникнути.

  1. Через перегляд ОТТ (далі у це означення я вкладаю IPTV та інші стрімінги) – це місце, яке не дуже розрекламоване функцією сервісу, бо люди після того, як починають її розуміти, дуже радо починають нею користуватися. Для тих, хто не знає, дуже раджу спробувати. Це функція, коли ти сам собі стаєш програмним директором усіх каналів. Це можливість подивитися програму чи серіал саме у той час, коли тобі хочеться чи дозволяють обставини.
  2. Подивитися продукт на піратських сервісах – новий епізод серіалу чи ще щось.
  3. Записати на флешку.
  4. Під’єднати до телевізора ноут.
  5. Багато інших способів (ділитися екраном) користуватися віртуальним плейлистом.
  6. Записувати на VHS-касету.

 

Власне, у будь-який спосіб, у який дозволяє фантазія, дивитися програму, яка була в ефірі ТБ.

А що власне вимірюється? 


До лютого 2020 року всі цифри, якими оперували та ділилися канали, усі рейтинги рекламних блоків, що продавалися – все це вимірювалося лише у живому перегляді. Тобто, якщо ви прийшли додому і не встигали на початок програми «Ревізор», як от я, і вибирали його дивитися з початку, коли вже пройшло 30 хв програми, – то цей перегляд у показники ані програми, ані каналу не враховувався. А якщо з таких глядачів був не я один, то програма їх не враховувала. Зараз ситуація змінилася, і якщо в ефірі каналу була програма і глядач її подивився не під час живого ефіру, а, наприклад, коли йому було зручно (у будь-який спосіб), головне, щоб на телевізорі, то все це буде враховано і виміряно.

А як довго триває період пошуку відкладеного дивлення?


Тут, власне, існує такий собі світовий стандарт – 7 днів. Тобто, якщо ви пропустили «Холостяка» у п’ятницю, не подивилися його повтор в ефірі каналу в суботу, а знайшли його в неділю на YouTube і подивилися там, то весь цей перегляд додається до основного виходу програми «Холостяк».  Якщо вам так сподобалася програма, що ви її по 10 разів будете дивитися, от як я в OLL.TV переглядав у відкладеному перегляді й радів перемозі «Дніпро-1» над «Динамо» 5 разів – то всі ці 5 разів будуть зараховані до перегляду матчу.

Які обсяги відкладеного перегляду зараз?



Яка аудиторія любителі відкладеного перегляду?

Бачимо, що у лютому це трохи більше як 0,5% перегляду або додаткова 91 секунда перегляду щодня. Це показники для населення старше 4 років всієї України. Але можливо час перегляду різний для різних вікових груп?

 

Бачимо, що у містах 50+ відкладений перегляд далі пішов вперед. У групі 56 років і старше він незначний.  Для решти вікових груп у містах 50+ він понад 1%.  А молоді жінки від 26 до 35 років – найактивніші користувачки відкладеного дивлення.

Які канали лідери за відкладеним переглядом?


Тут за улюбленою аудиторією 18-54 50+ глянемо та відсортуємо за додатковим часом перегляду абсолютним, і для довідки дамо скільки це у % додаткового перегляду.

 

 

Які програми найбільше полюбляють дивитися відкладено?

 

Поки ми розібралися з відкладеним переглядом.  Телебаченню є ще чим здивувати. До 10% телеперегляду ще залишається у тіні. Це той перегляд, який є на великих екранах, але він не враховується, і ті 10% реклами, які глядачі бачать, але які не враховуються. Але їх враховують в оплаті рекламні компанії. Але про це вже у наступному блозі за тиждень.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 15:30 Наші люди звідусюди
  • 16:00 Час-Time
  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті
  • 17:10 Найдорожчий скарб

Персони

"Час усе поставить на свої місця"
Світлана Клебан