Субота, 20 Квітня
Головна Медіапростір Кінець SMM: читачі ЗМІ перестали заходити на свої улюблені сайти через Facebook

Кінець SMM: читачі ЗМІ перестали заходити на свої улюблені сайти через Facebook

694

Згідно з даними Chartbeat, з жовтня 2017 року більша частина мобільної аудиторії заходить на сайти і в додатки ЗМІ найчастіше безпосередньо, рідше – через соціальні платформи на кшталт Facebook.


Після зміни алгоритму в Facebook ЗМІ стало складніше просувати свої матеріали широкому колу читачів. І якщо раніше видавці намагалися за допомогою Facebook змусити людей переходити на свої сайти, то зараз ситуація змінилася: показники заходів безпосередньо на сайт набагато вищі, ніж через соцмережу.

За даними компанії Chartbeat, кількість щотижневих переглядів веб-сторінок зросла з 1 жовтня, тоді як показники переглядів сторінок ЗМІ в Facebook зменшилися.


 
Діаграма мобільного трафіку сайтів: 1) безпосередньо, 2) через Facebook, 3) через Google

 
Фото: Chartbeat

З часу зміни алгоритму минулого року Facebook став надавати видавцям менше трафіку. Ця ж тенденція продовжується в 2018 році. У січні платформа заявила, що робитиме пости друзів у стрічці більш пріоритетними, ніж пости мас-медіа.

Як зазначають фахівці Chartbeat, немає чіткої кореляції між зменшенням трафіку від Facebook і збільшенням відвідувань сайтів безпосередньо. 

У Chartbeat не було остаточних висновків про те, чому прямий трафік збільшився. Звичайно, кількість мобільних користувачів зростає, і не варто забувати, що велика частина мобільного трафіку все ще пов'язана з Facebook. 

Експерти видання Digiday пишуть про те, що мобільні телефони та пристрої є суттєвим фактором виникнення у читачів і глядачів нових медіазвичок. 

«На індивідуальній основі видавці роблять кроки, щоб привернути більше людей, що приходять до них безпосередньо, і відучити аудиторію від Facebook-залежності», – стверджує видання. 

Збільшення прямого трафіку дає змогу видавцям краще контролювати свою діяльність. У видань з'являється більше даних про поведінку читачів, що дає їм змогу точніше розуміти потреби аудиторії та розробляти відповідний контент. 

Нагадаємо, Chartbeat – компанія з дослідження контенту зі штаб-квартирою в Нью-Йорку. Вона проводить дослідження аудиторії для провідних світових видавців, медіакомпаній та новинних сайтів, які можуть використовувати отримані дані для ухвалення рішень про розміщення і просування контенту на своїх сайтах.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Між нами
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Окрилені відвагою

Персони

“Все в моїх руках тому їх не можна опускати! Усмішка та хороший настрій - найкращі супутники в житті людини!”
Любомир Белей