Пятниця, 29 Березня
Головна Медіапростір Ймовірні творці вірусу Petya.A зробили першу заяву

Ймовірні творці вірусу Petya.A зробили першу заяву

862

Хакери, що, ймовірно, причетні до масової кібератаки вірусом Petya.A, вимагають $256 тис. за дешифрування файлів.


Про це повідомляє Motherboard. За даними видання, ввечері 4 липня ймовірні творці вірусу спустошили біткоін-гаманець, на який їхні жертви перераховували кошти за дешифрування, і перемістили понад $10,000 на інший рахунок. Кілька хвилин потому вони також перерахували дві невеликі суми на гаманці сервісів Pastebin та DeepPaste (портали, які інколи використовуються хакерами для того, щоб зробити оголошення).

Незадовго до цього хтось, хто назвав себе причетним до NotPetya, опублікував оголошення за допомогою цих сервісів. У ньому йшлося про те, що за 100 біткоінів (приблизно $256,000) можна отримати ключ, який, теоретично, може дешифрувати уражені файли.

При цьому в повідомленні не вказувався рахунок, на який треба перевести кошти, проте містилося посилання на чат у даркнеті, де користувачі можуть сконтактувати з творцями вірусу.

Журналіст Motherboard скористався можливістю і поспілкувався з одним з ймовірних зловмисників, який пояснив, що ціна за ключ є такою високою тому, що той може «розшифрувати усі комп’ютери» .

Хакер також запропонував представнику видання розшифрувати один файл безкоштовно, щоб протестувати, як це працює. Медійник передав зашифрований вірусом файл, але його поки не декриптували.

Метт Суіш (Matt Suiche), французький експерт з кібербезпеки, який вивчав принцип дії NotPetya, зазначив, що хакери, ймовірно, «тролять журналістів». За його словами, це очевидна спроба заплутати громадськість. Запевнити людей у тому, що метою вірусу було не стирання файлів просто для того, щоб спричинити хаос, а отримання матеріальної вигоди. Але сам експерт дотримується протилежної точки зору.

Нагадаємо, 27 червня декілька українських банків та підприємств зазнали атаки комп’ютерного вірусу Petya (NotPetya). Закордонні видання, які писали про масштабне поширення нового кіберзагрози головним підозрюваним у атаці називали Росію. Американська ІТ-компанія з виробництва програмного забезпечення в галузі інформаційної безпеки Symantec віднайша спосіб, який може врятувати комп’ютер від вірусу-здирника Petya.

Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 16:00 Час-Time
  • 16:30 Телемагазин
  • 16:45 Вісті
  • 17:10 Найдорожчий скарб
  • 17:30 У гарній формі

Персони

"Вір в себе і поступово йди до мети"
Євгенія Шатохіна