Вівторок, 19 Березня
Головна На часі Freedom House назвав Україну частково вільною у свободі інтернету

Freedom House назвав Україну частково вільною у свободі інтернету

744

Міжнародна неурядова організація Freedom House представила звіт щодо свободи доступу та використання інтернету за 2018 рік.


Україна в ньому набрала 45 балів. За системою оцінки Freedom House, чим менше балів набирає країна, тим вільнішою вона вважається. Для порівняння, Росія набрала  67 балів, Білорусь - 64, Грузія - 25, Киргизстан - 38, Азербайджан - 60. Останнє місце у звіті Freedom House зайняв Китай, набравши 88 балів.

Водночас найкращі показники виявилися в Естонії та  Ісландії (в кожної країни по 6 балів), Канади (15 балів), Німеччини (19 балів) та Австралії (21 бал).

 

(Синім на графіку позначено країни, в яких ситуація зі свободою в інтернеті покращилася, червони -погіршилася, сірим - залишилась без змін. Натисніть на зображення для збільшення). 

Директор досліджень у галузі технологій та демократії Freedom House Адріян Шахбаз (Adrian Shahbaz) під час презентації звіту в Українському кризовому медіа-центрі пояснив, що під час оцінки України за методологією враховують й непідконтрольні уряду території. Так, на оцінку вплинуло й засудження блогера до 14 років ув’язнення на непідконтрольних територіях. Водночас в організації вказали й на блокування в Україні таких сайтів, як «ВКонтакте» та «Одноклассники».

«Ми знаємо про ці зауваження до методології. На них вказують багато країн, не лише Україна», - прокоментував Директор Представництва Freedom House в Україні Метью Шааф (Matthew Schaaf). «Якщо ми внесемо зміни в методологію, нас будуть критикувати, й якщо не внесемо, нас теж будуть критикувати. Я вас почув й я передам те, що люди нас часто за це питання критикують» - додав він.

Нагадаємо, у 2017 році за 100-бальною шкалою свободи інтернету від Freedom House, де 0 - найгірший результат, а 100 - найкращий, Україна набрала 61 бал.

Media Sapiens
 

Наживо

Ефір

  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Кабінет експертів
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Наші люди звідусюди

Персони

"Питання "А що подумають люди?", має стояти на останньому місці. Адже, насправді, всім все одно. Життя ж то твоє. І гріх - не жити і йому не радіти!"
Наталя Храбатин