Вівторок, 23 Квітня
Головна Медіапростір Фізичний контакт між людьми здатний тамувати біль

Фізичний контакт між людьми здатний тамувати біль

2557

Дотик може бути інструментом спілкування, висловлення емпатії і навіть стати знеболюючим засобом. Тому відкладіть свій смартфон і нарешті почніть спілкуватися з вашими близькими в реальності.


Люди не повинні жити ізольовано. Доведено, що самотність призводить до хвороб і на 50% збільшує ризик ранньої смерті. Письменник Мішель Фіордалісо у своєму есе для New York Times пише, що навіть моменти близькості між незнайомими людьми позитивно впливають на здатність людини відчувати і співпереживати.

Виявляється, навіть швидкоплинні дотики впливають на нас. В одному з досліджень, опублікованому в журналі Nature, було доведено, що дотик має знеболювальний ефект. Можливість стикатися з іншими людьми має вирішальне значення для соціального розвитку людини. Цей факт останнім часом викликає інтерес у психологів і вчених.

Соціальні мережі роблять спілкування більш доступним, однак виключають фізичний контакт між людьми. Можливо, багато хвороб, з якими ми стикаємося сьогодні, пов'язані з фактором такого роз'єднання. Минулого року дослідник-нейробіолог Джон Касіопо сказав у інтерв'ю виданню The Guardian, що «самотність схожа на айсберг, вона набагато глибша, ніж видно на поверхні».
 
Виявляється, з 1980 року кількість мсамотніх людей в світі збільшилася вдвічі. І хоча сучасне суспільство переконує нас, що збереження здорової фізичної форми і відмова від тютюну позбавить нас від багатьох хвороб, потрібно визнати, що фізична зв'язок між людьми також є фундаментальним фактором в тривалості життя.

Тісні зв'язки не тільки сприяють виникненню позитивних емоцій, а й захищають від шкідливого впливу стресу. Наприклад, обійми близького друга не тільки заспокоює, але і продукує чуттєві гормони в мозку, такі як серотонін, дофамін і окситоцин. Все це допомагає зміцнити імунну систему і запобігти хворобам. Крім того, фізичне дотик передає іншим людям наші емоції, такі як подяку, любов і симпатія.

Мати Тереза ​​якось сказала, що у світі багато людей, які помирають від голоду, але ще більше тих, хто помирає від браку любові, і була права. Нові дослідження вчених підтверджують мудрість її слів. Тримати за руку кохану людину, зустрічатися з друзями і сім'єю так само важливо, як і пити більше води або робити вправи. Тісні стосунки між людьми хоч і не є єдиним важливим фактором, проте сприяють збільшенню тривалості життя.

Телекритика

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наживо

Ефір

  • 16:45 Вісті
  • 17:05 Д/с «Сім світів - одна планета»
  • 18:10 Обласна рада: позиція і дія
  • 18:45 Вісті
  • 19:15 Позиція Галичини

Персони

"Не бійся бути тим, хто ти є насправді"
Юлія Токарук