Вівторок, 19 Березня
Головна На часі Facebook блокував пости українських видань про Росію та Путіна, прийнявши їх за спам

Facebook блокував пости українських видань про Росію та Путіна, прийнявши їх за спам

619

Соцмережа Facebook почала блокувати пости українських видань про Володимира Путіна та агресію Росії.


Про блокування повідомили заступниця генерального директора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Марина Сингаївська та головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

Як написала Марина Сингаївська, під блокуванням опинилися пости, в яких не було мови ворожнечі, але вони стосувалися російської агресії проти України. Служба підтримки Facebook показала користувачам сповіщення про те, що публікації були заблоковані через порушення правил спільноти й запропонувала надіслати їх на повторну перевірку.

Публікацією від «Укрінформ» спробувала поділитися в Facebook й редакторка та журналістка «Радіо Свобода» Ірина Штогрін, але її пост теж заблокували.

 

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва виклала на своїй сторінці посилання на інтерв’ю професорки та політолога Лілії Шевцової, в заголовок якого була винесена цитата «Путін знає, що його час минає. І це його останній термін».  

«Думаю, причина в заголовку. Порушує правила спільноти. Зовсім з глузду з'їхали», - написала редакторка.

 

Як розповіла «Детектору Медіа» Марина Сингаївська, пости «Укрінформу» в Facebook блокують вперше. Під баном опинилися лише дві публікації, скріншоти яких вона виклала на своїй сторінці. «Навіть якщо поскаржитися, то може минути тижні два перш ніж вони повторно розглянуть й, може бути, відновлять ці пости. Я надіслала їх на повторну перевірку. Тут якась дивна ситуація. Я не вважаю, що ці публікації порушують правила соцмережі. Я думаю, що це спланована атака й боти поскаржилися саме на ці дві новини», — розповіла вона. При цьому обидві новини (дивіться тут і тут) «Укрінформу» містять офіційні заяви від міністра зовнішніх справ Павла Клімкіна та представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадима Скібіцького.

Медіаюрист Ігор Розкладай каже, що в Facebook про ситуацію з блокуванням знають та розбираються з нею. «Але схоже, що атака відбувається в першу чергу проти “Укрінформу”», — зазначив він. При цьому кількість скарг на допис не є визначальною для того, аби його заблокували.  Якщо на ту чи іншу публікацію приходить скарга, в модератора є від 15 до 50 секунд аби її розглянути. Є й речі, за які пост може бути заблокований системою автоматично, наприклад, за зображення свастики тощо. «Але поки не ясно що стало в цьому випадку причиною для блокувань», — уточнює юрист, звертаючи увагу на те, що Facebook повністю не розкриває усі свої механізми роботи.

«Проблеми у Facebook трапляють регулярно, і з блокуванням, і з видаленням постів. Це природно. І тут позитивним є те, що соцмережа реагує і намагається розібратися в скаргах», — додав він.

Заступник міністра інформполітики Дмитро Золотухін повідомив, що у міністерстві працюють над вирішенням цієї ситуації. «Ми зібрали скріншоти від людей, в яких було заблоковано пости й перевіряємо інформацію. На даний момент я не можу дати більше інформації», — прокоментував він.

Водночас у соцмережі почали з’являтися повідомлення від користувачів, що пости «Укрінформу» знову стали активними. Їх розглянули, визначили як такі, що не є спамом, та повернули до стрічки новин. Тобто причиною блокування було визначення публікації як спам.

Раніше «Детектор Медіа» розбирався з тим, як працює модерація у Facebook та який контент соцмережа блокує. Серед причин — насильство, цькування та домагання, мова ворожнечі, оголення, порушення авторських прав, спам, фейкові новини. Менеджер корпоративних комунікацій Фейсбуку Ян Скієгенний (Jan Ściegienny) тоді пояснив, що для видалення допису достатньо й однієї скарги. 

Детектор Медіа

Наживо

Ефір

  • 10:00 Наші люди звідусюди
  • 10:30 Господар
  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин
  • 11:15 Час-Time

Персони

"Вчитись ніколи не пізно"
Роман Шкромида