Четвер, 28 Березня
Головна Медіапростір Дослідники Оксфордського університету довели, що соцмережі не шкодять підліткам

Дослідники Оксфордського університету довели, що соцмережі не шкодять підліткам

607

Вчені з Оксфордського університету з’ясували, що соціальні мережі та ставлення підлітків до життя практично ніяк не пов’язані. Проблеми молоді найчастіше виникають через стосунки у реальному житті.


Як повідомляє ВВС, дослідження відбувалося у 2009-2017 роках. Науковці вивчили поведінку 12 тис. підлітків у віці від 10 до 15 років. У дітей запитували, скільки часу вони проводять у соціальних мережах у звичайний шкільний день. Також їх просили оцінити, наскільки вони задоволені різними аспектами свого життя, наприклад стосунками з батьками.

В результаті вчені виявили, що родина, друзі та шкільне життя мають значно більший вплив на благополуччя підлітків, ніж соціальні мережі. При цьому дівчата проводять у соцмережах більше часу, ніж хлопці, але це теж не має значного ефекту на їхнє життя.

“Задоволенння життям у 99,75% людей ніяк не залежить від використання соцмереж. Батьки не повинні турбуватися про час дітей у соціальних медіа. Ми занадто сфокусовані на витраченому часі, але пора забути про це”, – каже дослідник, професор Ендрю Пшибильський (Andrew Przybylski).

Попередні дослідження взаємозв'язку між діджиталізацією та психічним здоров'ям дітей часто були суперечливими. Тривіальний ефект Проф. Ендрю Пшибильський та Емі Орбен (Amy Orben) з Оксфордського університету кажуть, що вона часто ґрунтується на обмежених даних, які не дають повної картини.

Як повідомляв “Детектор медіа”, подібне дослідження проводили також вчені з Університету Пенсільванії. Вони вирішили перевірити зв’язок між часом, проведеним у соцмережах, та відчуттям добробуту. В результаті з’ясували, що люди, які обмежують використання соцмереж, почуваються менш самотніми.

Також спільне дослідження кількох американських університетів показало, що соціальні мережі, як Twitter, Facebook та Pinterest, підсилюють у людей почуття самотності. А дослідники з Університету Шеффілда дійшли висновку, що використання соціальних мереж та месенджерів може мати негативний вплив на самооцінку дітей.

Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Д/с «Світ ночі у темряві»
  • 15:05 Телемагазин
  • 15:20 Вулиця
  • 15:30 Навзаєм

Персони

"Життя прекрасне!"
Ольга Лаврись