Четвер, 18 Квітня
Головна На часі 25 держав ЄС створять нову оборонну організацію

25 держав ЄС створять нову оборонну організацію

831

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу сьогодні на зустрічі у Брюсселі затвердили рішення про створення нової програми ЄС у сфері оборони - PESCO (Permanent Structured Cooperation, або "постійне структурне співробітництво")


Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської Ради.

Постійне структурне співробітництво передбачає, що країни-члени ЄС тісніше співпрацюватимуть у сфері безпеки та оборони. Ця постійна структура оборонного співробітництва дозволить розвивати спільні оборонні можливості, інвестувати у спільні проекти та підвищити оперативну готовність і внесок своїх збройних сил.

У програмі PESCO беруть участь 25 країн: Австрія, Бельгія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Словаччина, Іспанія та Швеція.

13 листопада міністри 23 держав-членів підписали спільне повідомлення про Постійне структурне співробітництво (PESCO) та передали його високому представнику та Раді ЄС. 7 грудня Ірландія та Португалія також повідомили про своє рішення приєднатися до PESCO.

Учасники програми також прийняли початковий перелік із 17 проектів, що мають бути здійснені в рамках PESCO. Раніше ЗМІ повідомляли, що Німеччина керуватиме чотирма з 17 проектів PESCO: медико-санітарна служба, центр логістики, центр навчально-тренувальних місій і служба, яка займеться створенням сил швидкого реагування.

Що таке PESCO

Варто зазначити, що тут для ЄС не йдеться про створення якогось оборонного альянсу на кшталт НАТО. В Євросоюзі наголошують, що дублювання функцій не буде. 

PESCO - це по суті рамки для здійснення країнами спільних проектів. Основна ідея співпраці - підвищити ефективність завдяки спільному виконанню того, що кожна з країн зараз робить самостійно.

Наприклад, говорять про майже 40 різноманітних типів броньованих машин у ЄС або близько 20 типів літаків. Уникнути спричиненого цим "розмаїттям" нераціонального використання ресурсів і хочуть за допомогою PESCO.

Проеки при цьому можуть бути двох типів: створення нових оборонних можливостей або спільні операції. Представили вже понад 50 проектів, однак розпочати планують з десяти.

  1. Раніше повідомлялося, що Європейський Союз планує значно збільшити витрати на оборону, сформувати оборонні органи і навіть європейську армію, яка була б другою за потугою у світі після армії Сполучених Штатів

  2. Раніше Європейська комісія ухвалила дорожню карту, спрямовану на усунення бар'єрів для безперешкодного транспортування військових частин і сил у рамках ЄС

Еспресо

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Наші люди звідусюди
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Те, що нас не вбиває, ще пошкодує, що воно нас не вбило, поки була така можливість"
Юлія Юзьків