Четвер, 25 Квітня
Головна На часі За півроку в Україні зафіксовано 36 нападів на журналістів

За півроку в Україні зафіксовано 36 нападів на журналістів

659

У червні сталося 6, а від початку року зафіксовано 36 випадків застосування сили до журналістів в Україні. У червні одразу по два напади на журналістів зафіксовані в Харкові та Одесі. Крім того, силу проти працівників ЗМІ застосовували у Рівному та на Чернігівщині.

Після перебування у півторамісячній комі у червні помер черкаський журналіст Вадим Комаров. Це - перше убивство українського журналіста від часу загибелі Павла Шеремета у липні 2016 року унаслідок підриву автомобіля. Про це свідчать дані моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів України", який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями.

 Зазначається, що найжорстокішим та найрезонаснішим нападом у червні стало побиття харківського оператора Вадима Макарюка, що сталося 7 червня під час зйомок конфлікту між підприємцями та місцевими активістами на території ТЦ "Барабашово". Кілька осіб накинулися на Вадима та жорстоко побили, у результаті оператор майже два тижні пробув у реанімації, перенісши інсульт.

 Наразі Макарюк працює з реабілітологом, аби відновити рухомість та повернути пам'ять тощо. Крім того, лікарі не відкидають ймовірність повторення інсульту протягом найближчих 4 місяців. Поліції вдалося встановити особи трьох нападників на оператора, яким суд обрав запобіжний захід – домашній арешт.

10 червня у Рівному під час підготовки сюжету журналістам телеканалу "UA:Рівне" погрожували розбити камеру та порізати колеса в машині. При цьому нападник штовхав оператора на намагався вирвати камеру.

Також у червні постраждали одразу дві знімальні групи ІА "Стоп корупції". 13 червня на Марію Гураль та Володимира Циганова скоєно напад у Прилуках Чернігівської області, де в місцевій кав’ярні проходили збори з імовірним підкупом виборців.

"Біля дверей кав’ярні стояв заступник начальника виборчого штабу кандидата і якраз він почав чинити опір журналістам. Марія Гураль спробувала взяти в нього коментар, чоловік відреагував дуже агресивно: почав виривати мікрофон та сильно штовхати Марію. На допомогу журналістці прибіг колега – Володимир Циганов, якому в цій сутичці дісталося найбільше. Нападник накинувся на Володимира, здійнявши бійку та заваливши журналіста на землю", - коментує медіа-юристка ІА «Стоп корупції» Роксолана Арійончик.

19 червня директор Департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міськради намагався силою завадити роботі журналістки – силою виривав планшет із рук Тетяни Федоркової, кореспондентки інформаційного агентства «МедіаПорт».

20 червня під час інспекції пляжів в Одесі орендарі комплексу "Отрада" напали на інспекторів та вдарили журналістку видання «Думская» Алію Замчинську.

Крім того, 27 червня машину знімальної групи "СтопКору"протаранив легковик. Інцидент стався в Одесі під час підготовки кореспонденткою Асею Шевченко чергового сюжету про діяльність голови Київського райсуду Одеси Сергія Чванкіна.

Нагадаємо, "Індекс фізичної безпеки журналістів" – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні.

Уніан

 

Наживо

Ефір

  • 21:25 Корисно знати
  • 22:15 Вісті
  • 22:45 «Голос Америки»: вечірній брифінг
  • 23:10 Х/ф «Блакитний метелик»

Персони

"Не бійся бути тим, хто ти є насправді"
Юлія Токарук