Вівторок, 16 Квітня
Головна На часі Європейський Парламент ухвалив резолюцію щодо антиєвропейської пропаганди російських та ісламістських джерел

Європейський Парламент ухвалив резолюцію щодо антиєвропейської пропаганди російських та ісламістських джерел

784

23 листопада Європейський Парламент ухвалив резолюцію, в якій висловлює занепокоєння пропагандою російських та ісламістських джерел, що має антиєвропейський характер. З цього приводу було підготовлено прес-реліз пленарного засідання Європейського Парламенту від 23.11.2016, неофіційний переклад якого наводимо повністю.

Питання про застосування Російською Федерацією різноманітних методів з метою дезінформації та поширення пропаганди неодноразово порушувалося дипломатичними представниками України й учасниками офіційних делегацій у європейських інституціях різних рівнів. Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим’юк зі свого боку відстоювала позицію України щодо захисту вітчизняного телерадіоінформаційного простору під час засідань Керівного комітету Ради Європи з питань медіа та інформаційного суспільства, а також інших міжнародних заходів і зустрічей. Українські представники не втомлювалися говорити про руйнівний вплив пропаганди, і ці меседжі були почуті. Зокрема, з метою реагування на тривалу дезінформаційну кампанію Російської Федерації у березні 2015 року відповідно до рішення Європейського Союзу було створено Оперативну робочу групу зі стратегічних комунікацій, що діє в рамках роботи Європейської служби зовнішніх зв’язків (European External Action Service). З вересня 2015 року вона почала готувати й поширювати щотижневі огляди і дайджести дезінформації. У них аналізується сприйняття подій у світі російськими ЗМІ і шляхи розповсюдження прокремлівської позиції, а також розглядаються останні тенденції в російських соціальних мережах. Огляди дезінформації оприлюднюються на сайті Національної ради і на її сторінках у мережах Facebook і Twitter.

Очевидно,  що лише спільними зусиллями європейським країнам вдасться подолати таке ганебне явище, як пропаганда ЗМІ й засвідчити, що вільні медіа справді стоять на сторожі демократії, плюралізму думок і свободи висловлювань.

 Прес-реліз

Пропагандистський тиск на Європейський Союз російських та ісламістських угрупувань характеризується постійним посиленням, і відповідне занепокоєння через це висловили депутати Європейського Парламенту у резолюції, за яку вони проголосували в середу, 23 листопада 2016 року. Його мета - спотворити правду, викликати страх, спровокувати сумніви і розділити ЄС. Для протидії антиєвропейським кампаніям депутати Європейського Парламенту пропонують посилити можливості крихітної оперативної експертної групи ЄС з питань “стратегічних комунікацій” і вкладати більше коштів у підвищення рівня обізнаності, освіту, Інтернет і місцеві ЗМІ, журналістські розслідування та інформаційну грамотність.

“Переді мною поставили завдання описати пропаганду як від державних, так і недержавних гравців. Ми спостерігали за великою кількістю трансформацій цього явища. Щодо Російської Федерації ситуація на разі зрозуміла. Після здійсненої нею анексії Криму та агресії у східній частині України багато країн повністю переконані в її дезінформаційній діяльності та маніпуляціях”, - зазначила доповідач Анна Фотига (Партія європейських консерваторів і реформістів, Польща). “Цей звіт під час його підготовки також став мішенню ворожої пропаганди”, - додала пані Фотига.

У резолюції наголошується на тому, що ЄС має потребу в забезпеченні протидії дезінформаційним кампаніям та пропаганді з боку таких країн, як Росія і таких позадержавних гравців, як ДАІШ, Аль-Каїда та інших насильницьких джихадських терористичних угруповань.

У тексті документа зазначається, що ворожа пропаганда, спрямована проти ЄС та членів Союзу, має на меті викривлення правди, провокування невизначеності, розбрат між ЄС і його Північно-Американськими партнерами, паралізацію процесу ухвалення рішень, дискредитацію інституцій ЄС, зародження страху та невпевненості серед громадян ЄС.

Росія прагне розбрату

Депутати Європейського Парламенту застерігають, що Кремль ступив на шлях пропагандистської діяльності, спрямованої проти ЄС, з часу анексії Криму та розгортання гібридної війни на Донбасі. Вони зазначають, що “Уряд Росії застосовує широкий арсенал таких інструментів, як особливі комісії з розробки проблематики [...], багатомовні телевізійні станції (наприклад “ Russia Today ”) агентства псевдо-новин і мультимедійні послуги/сервіси (наприклад “Спутник”) [...], соціальні медіа та інтернет-троллінг, щоб поставити під сумнів демократичні цінності, розділити Європу, отримати внутрішню національну підтримку і створити уявлення про недо-держави у східних сусідів ЄС”.

У резолюції наголошується на тому, що “Кремль забезпечує фінансування політичних партій та інших організацій у ЄС”, та засуджується “російська підтримка антиєвропейських сил”, як от партії правих радикалів і популістські сили.

ДАІШ цілить у ЄС

Оскільки ЄС і громадяни Союзу є основною ціллю ДАІШ, депутати Європейського Парламенту закликають держави, що є членами ЄС, до більш тісної взаємодії, спрямованої на захист суспільства від рекрутингових механізмів організації і на забезпечення підвищення стійкості до радикалізації. Вони також пропонують розробити внутрішні підходи до протидії ДАІШ, “включаючи протидію через підвищення впливу та обізнаності визначних вчених-мусульман, які можуть сприяти забезпеченню делегітимізації пропаганди ДАІШ.”

Інформаційна грамотність

Для протидії антиєвропейським кампаніям депутати Європейського Парламенту пропонують вкладати більше коштів у підвищення обізнаності, освіту, онлайн- та місцеві медіа, журналістику розслідувань та інформаційну грамотність, що забезпечить громадянам можливість належно і критично аналізувати медійний контент. Рівнозначно важливою також є зміна зв’язку з окремими регіонами, у тому числі доступ до інформації на мовах місцевого населення, йдеться у тексті.

У резолюції також відображено пропозицію із поглиблення співробітництва між ЄС і НАТО у питаннях стратегічних комунікацій, посилення оперативної експертної групи ЄС із питань стратегічних комунікацій та надання більшої підтримки для посилення стійкості медіа у країнах-сусідах ЄС.

Резолюцію прийнято голосуванням: 304 голоси – «за», 179 – «проти», 208 – «утрималися».

Наживо

Ефір

  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Кабінет експертів
  • 09:45 Телемагазин
  • 10:00 Про головне в деталях

Персони

"Життя прекрасне!"
Ольга Лаврись