Пятниця, 29 Березня
Головна На часі Українці не користуються VPN-сервісами масово, трафік з України в Росію продовжує падати

Українці не користуються VPN-сервісами масово, трафік з України в Росію продовжує падати

869




Після указу президента України, яким вводилось в дію рішення РНБО про санкції щодо російських соціальних мереж, частина українців почала користуватись VPN-сервісами для обходу заборони.
Про це пише Watcher. 


Яскравим свідченням цього є зростання трафіку в Рунет одразу після 18 травня з боку користувачів Нідерландів, США та Німеччини. Українці почали використовувати VPN сервіси, які перекидають трафік з України в Росію саме через вище названі країни.
За даними Liveinternet ріст трафіку склав 2,5 млн користувачів. Варто зауважити, що Liveinternet не вміє ідентифікувати одного й того ж користувача, який заходить в інтернет з різних пристроїв. В результаті частина користувачів врахована двічі, а іноді й більше разів. Ймовірно, що реальних користувачів VPN-сервісів є десь від 1,5 до 2 млн.

Чому ж попри очікування багатьох фахівців українці не пішли масово у VPN-сервіси, і частка трафіку з VPN припинила ріст?
Ймовірно на це вплинула тарифна політика мобільних операторів, які мали деякі тарифні пакети 3G-зв’язку, в яких трафік у ВКонтакте та Одноклассники не тарифікувався. Після блокування операторами доступу до російських соцмереж, використання VPN-сервісів призводило до суттєвого зростання витрат для користувачів на зв’язок. А це для великої частини українців могло стати вагомим аргументом.
До речі, ще один цікавий факт – Україна нарешті поступилась другим місцем Казахстану за кількістю користувачів, які заходять на сайти Рунету (навіть з врахуванням трафіку з VPN-сервісів). І є тенденція до зростання відриву, адже трафік з України продовжує падати:

Нагадаємо, 15 травня Президент України Петро Порошенко своїм указом увів у дію рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», які передбачають блокування Mail.ru, «Яндекса», соцмереж «ВКонтакте» та «Однокласники». Крім того, суттєво розширено коло російських телерадіокомпаній, IT-компаній і виробників програмного забезпечення, які потрапили під обмеження. 17 травня після офіційної публікації указ набув чинності.


Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 08:00 Молитва за Україну
  • 09:00 Хвилина мовчання
  • 09:01 Спецефір. Дайджест
  • 09:30 Українська жінка в історії
  • 09:45 Телемагазин

Персони

"Життя прекрасне, стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе й пам'ятай, що від посмішки світлішає найпохмуріший день"
Галина Філіпова