Пятниця, 29 Березня
Головна На часі У 2018-му Україна була головною мішенню російської дезінформації — експерти

У 2018-му Україна була головною мішенню російської дезінформації — експерти

753

Сайт кампанії «ЄС проти дезінформації» підрахував, що з тисячі досліджуваних кейсів російської пропаганди за 2018 рік 461 стосувалися України. Проект EUvsDisinfo реалізує Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій ЄС (East StratCom Task Force).


Як зазначається на сайті EUvsDisinfo, у своїх висновках вони покладаються на дослідження російського незалежного фактчек-проекту The Insider та українського StopFake.

The Insider знайшов неправдиву інформацію щодо збільшення українського боргу перед МВФ, української армії та президента. StopFake нещодавно також опублікував ТОП-10 фейків РФ. Серед них були маніпуляції зі словами Андрія Парубія про Гітлера, заяви про примушення українських студентів відмовлятися від родичів у Росії, а також вигадки про незалежну українську церкву як «християнську версію ІДІЛ».

EUvsDisinfo зазначає, що російська пропаганда для внутрішньої аудиторії дегуманізує українців та наголошує, що у Києві розвивається новітній нацизм. Це надалі дозволить виправдати можливу військову агресію Росії проти України.

Крім того, кремлівські медіа намагаються показати Україну як винну сторону у конфлікті на Донбасі.

«Сіяти сумнів щодо причетності РФ до цього конфлікту — це довготермінова кампанія з дезінформації, яка також була застосована щодо конфлікту в Азовському морі. Подібна стратегія була використана і задля поширення сумнівів щодо причетності Росії до збитого літака MH17», — йдеться у повідомленні.

Також, як пише сайт, РФ продовжує дискредитувати здобутки Революції гідності. Свіжим прикладом такої діяльності є фальшиве інтерв’ю з фейковим українцем Кирилом Чубенком, який виявився білорусом Віталієм Юрченком.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» публікував аналіз російського медіа-простору, що дозволив виділити основні напрямки та меседжі російської пропаганди стосовно України. Він дозволив знайти тексти та сюжети українських ЗМІ, в яких було використано російську пропаганду.

Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 13:00 Д/с «Сім світів - одна планета»
  • 14:00 Телемагазин
  • 14:15 Вісті
  • 14:30 Корисно знати
  • 15:05 Телемагазин

Персони

"Мій Бог там, де мій не змарнований день"
Надія Семенкович