Середа, 24 Квітня
Головна На часі Рада підтримала новий законопроект про кеш-рібейти

Рада підтримала новий законопроект про кеш-рібейти

695

ВРУ в першому читанні підтримала законопроект №1058, який повинен забезпечити повернення грошей за виробництво фільмів в Україні для іноземних кінопродюсерів.

Законопроект № 1058 був запропонований Комітетом із питань гуманітарної та інформаційної політики. Він передбачає повернення коштів у розмірі 25% від видатків за зйомки в Україні та +5% за українську тематику. Зі слів голови комітету Олександра Ткаченка, законопроект повинен залучити іноземні інвестиції і перетворити Україну на Мекку для кіноіндустрії.

Документ обурив українських режисерів і продюсерів, які розраховували на рівні умови для всіх, хто створює кінопродукцію на території України. Екс-голова Держкіно Пилип Іллєнко та депутат «Європейської солідарності» Микола Княжицький заявили, що «законопроект спрямований проти українського кіно».

На запитання режисера Семена Горова про «ігнорування українських продюсерів у законопроекті» Олександр Ткаченко відповів, що для підтримки національної кінематографії є Мінкульт, Держкіно та Український культурний фонд.

«Я розгублений. Чому українські продюсери дискриміновані! Я вважаю його (законопроект. – Ред.) не повним. Закон має бути для всіх. А українські виробники понижені в правах таким чином, – поділився Семен Горов у коментарі «Телекритиці». – Мені Олександр відповів, що для допомоги українському кіно є Держкіно і УКФ. Але вони підтримують вибірково і не завжди вдало й об’єктивно. Загалом це позитив, але ми знову на узбіччі».

Продюсер Наталія Лібет з позитивних моментів відзначила збільшення відсотка cash rebate і додавання культурного відсотка (як у Грузії): 25 + 5. Але її теж обурив факт підтримки лише іноземних компаній.

«По-перше, це суперечить світовій практиці. По-друге, навіть якщо розглянути, як це може бути втілено практично: Казначейство/Держкіно оперує винятково гривнею – гривня не є міжнародним засобом платежу. Як же тоді на практиці це може бути зроблено? – дивується Наталя Лібет у коментарі «Телекритиці». – Навіть більше, у світовій практиці іноземні продюсери/компанії працюють з/через локальних партнерів у країнах, куди привозять виробництво, оскільки, щоб отримати cash rebate, треба провести аудит кваліфікованих видатків, оформлених у форматі локальних документів локальною мовою, тому одержувачем cash rebate у світовій практиці є іноземні та локальні компанії».

Нагадаємо, в законі про підтримку кінематографії 2017 року також передбачалося повернення грошей за виробництво в Україні, однак так і не було затверджене.

Телекритика

Наживо

Ефір

  • 21:10 Вулиця
  • 21:25 Станіславів на початку минулого сторіччя
  • 21:40 Заходеньки
  • 22:15 Вісті
  • 22:40 «Голос Америки»: вечірній брифінг

Персони

"Від життя ви отримуєте тільки те, що просите. Не бійтеся просити більше"
Вікторія Резун