Пятниця, 26 Квітня
Головна Медіапростір Олекса Шалайський: «Попри те, що facebook залитий словесними “фекаліями”, люди викристалізовують однодумців, ворогів і правила співжиття»

Олекса Шалайський: «Попри те, що facebook залитий словесними “фекаліями”, люди викристалізовують однодумців, ворогів і правила співжиття»

683

 

«За часів Януковича багато хто перестав розуміти, що таке професійність. Тобто, це були часи, коли тільки поодиноких людей можна було назвати гордим іменем «журналіст», але вони були. З таким багажем ми прийшли до Майдану», – говорить журналіст-розслідувач, головний редактор інтернет-видання «Наші гроші» Олекса Шалайський.

Наразі журналістика знову повернулася, вважає журналіст, але вона вкотре перестала розуміти, що таке професійність.

«Сьогодні ми перебуваємо в бурхливому морі, і незрозуміло нікому, в тому числі і мені: як буде працювати нова технологія з новою журналістикою. Я впевнений, що ніхто не скаже правди, бо ніхто її не знає: якою буде журналістика, хто буде названий журналістом через п’ять років і яким чином людина буде отримувати інформацію? Тому що ютубно-фейсбучна історія вже розпочалася і буде поглиблюватись. Люди з мереж отримують інформацію. Але чи буде якась точка в медіа, коли людина захоче зрозуміти, що коїться навколо, не лише у фейсбуці? І як буде це медіа виглядати і чи буде це медіа чи щось інше – ніхто не знає», – розмірковує Олекса Шалайський.

А поки що «люди, які населяють Україну, тільки виробляють правила морального співіснування між собою». В пригоді їм стає, зокрема, facebook.

«Зараз у фейсбуці, незважаючи на те, що він залитий словесними «фекаліями», люди викристалізовують своїх однодумців, своїх ворогів і правила співжиття. І поступово рухаються», – підсумовує журналіст-розслідувач.

 З чого починалася журналістика розслідувань в незалежній Україні? Чому у світі журналістам «зливають» менше інформації, ніж у нас? У чому робота медіа на гранти є перевагою? В який спосіб не можуть фінансуватися журналістські розслідування? Що спільного між роботою розслідувачів і вирощуванням ягоди? Про що свідчить безкарність злочинів проти журналістів та інших відомих особистостей в Україні? Чому Олекса Шалайський вважає себе «професійно схибленим», а журналістів-розслідувачів – масонським орденом? Які прикмети часу говорять про «смерть журналістики»? На ці та інші запитання Олекса Шалайський відповів у межах спецпроекту «Журналістика незалежної України: перші 25 років». Велике інтерв’ю журналіста читайте та дивіться на «Детекторі медіа» найближчими днями.

https://youtu.be/zFlKrricIAk

Детектор Медіа

Наживо

Ефір

  • 00:40 Марафон «Єдині новини»
  • 06:45 Вісті
  • 07:15 Global 3000
  • 07:45 Телемагазин
  • 08:00 Молитва за Україну

Персони

"Немає нічого ліпшого, ніж радіти і робити добро у своєму житті".
Василь Якубчак