Четвер, 28 Березня
Головна На часі Медійний розкол. Як теленовини відреагували на українську автокефалію

Медійний розкол. Як теленовини відреагували на українську автокефалію

946

Поки одні канали приділяли автокефалії цілі випуски новин, інші її уникали.


Позитивне рішення щодо томосу про автокефалію для України спричинило в теленовинах цілий каскад воістину біблійних чудес. Глядачам явилися дев’ятихвилинні синхрони, інтерв’ю без запитань, випуски новин на виключно релігійну тематику та матеріали, у яких журналісти уникали інформації.

Дари Волхвів


Одразу три телеканали 11 жовтня спочатку повідомили новини з Синоду, а потім ще раз екстренно перервали свої сюжети заради дев’ятихвилинної промови Петра Порошенка з аеропорту «Бориспіль». На ICTV не закінчилася новина про кардіологічне обладнання для Київського інституту серця, «112 Україна» обрізав матеріал про страйк автомобілістів через ціни на пальне, 5 канал зробив перерву в репортажі кореспондентки зі Стамбулу. Усе це заради того, аби глядачі могли дізнатися, зокрема, що:

«Господь побачив боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви й він належно оцінив наші труди».

«Автокефалія – це частина нашої державницької проєвропейської і проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх чотирьох років. І наголошую, будемо впроваджувати й надалі. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку держави Україна та розвитку української нації» [Стоп, Президент щойно сказав, що православна церква – це основа нашого шляху й розвитку?, – «ДМ»]

«Усі разом вклоняємося його всесвятості Варфоломію за його турботу про Україну. Ваша святосте, Україна з нетерпінням чекає вашого душпастирського візиту до народу, охрещеного за часів рівноапостольного князя Володимира» [Здається, цю думку розділяють все ж лише 65% православних українців (станом на 2016 рік), – «ДМ»]

«Це велика перемога боголюбивого українського народу над московськими демонами, перемога добра над злом, світла над темрявою».

Інші телеканали вибрали з цієї промови лише важливі фрагменти. Також варто відзначити, що, оскільки вечірні випуски новин на «112 Україна», 5 каналі та ICTV досить короткі, то промова президента зайняла їх велику частину й, очевидно, замінила інші важливі новини. У «Фактах» Порошенка показували 31% випуску, у «Новинах 112» – 55%, на 5 каналі – 33% програми. Хоча для останніх двох це не так критично, адже там випуски новин виходять значно частіше.

Разом із тим, 5 канал усе ж перегнув палицю, присвятивши релігійній тематиці увесь «головний випуск дня» (так тут називають вечірні новини). 11 жовтня глядачі слухали про автокефалію 27 хвилин. І ще 13 хвилин (тобто 62% випуску) помісній церкві присвятили наступного дня. Подібна актуалізація та цитати кореспондентів, на кшталт «Уже добу Україна живе в новій реальності», видаються спробою штучно посилити значення події для виборців. Не дарма ж білборди президента розповідають українцям про боротьбу за віру, а у своїй промові в «Борисполі» Петро Порошенко заявляє: «Томос – це фактично ще один акт проголошення незалежності України». Звісно, повернення втреченої триста років тому помісної церкви – це важлива подія, проте подібна увага до неї саме президентського каналу, який раніше релігійними схильностями не відзначався, все ж підозріла.

Краще правити в пеклі... 


А от телеканал «Інтер», здається, вирішив, що краще лишитися без новин, ніж розповідати про те, що тут так довго критикували. Ось все, що протягом випуску 11 жовтня озвучила ведуча Наталя Бєлишева: «Президент Петр Порошенко буквально несколько минут назад дал экстренную пресс-конференцию в аэропорту "Борисполь", на которой прокомментировал сегодняшнее решение Синода Вселенского патриархата».Журналісти не просто не подали яких-небудь деталей, контексту новини, коментарів сторін, вони навіть не озвучили, що ж за рішення прийняв Синод. Фактично, роль кореспондента з деталями про подію в матеріалі взяв на себе Петро Порошенко: «Рішення про надання автокефалії Україні прийнято...»

На «Україні» теж, здається, забули, як працює журналістика, й 11 жовтня провели інтерв’ю з членом «Опоблоку» Вадимом Новинським майже без запитань із боку ведучої (частину про автокефалію). Політик розповідав, що «На Филарете лежит страшный грех – грех раскола», що «Анафему может снять только церковь, которая наложила эту анафему», що рішення синоду «Возможно приведет просто к большому церковному расколу во всем православном мире», що «В ближайшие 100 или 200 лет ни о каком единстве православия в Украине не может идти речь». На ці та інші закиди ведуча Олена Кот реагувала фразами «Зрозуміло» та «Добре». Одного разу зауважила, що «українці не проти приєднання» і що «територія України – це вже канонічна територія Вселенського патріархату». Єдиним прямим питанням до політика в цій частині так і лишилося – «Як ви зустріли ці новини?»

Пана Новинського називають упливовою фігурую в УПЦ МП, він бере участь у поїздках і важливих зустрічах цієї церкви. Але, чесно кажучи, складно зрозуміти, чому обговорювати тему томосу 11 жовтня запросили саме його – адже попередні автокефальні прогнози нардепа не справдилися. У цій же студії «Сегодня» член «Опоблоку» 25 квітня заявляв про шанси на томос:«Согласно этим законам, традициям православной церкви, это невозможно. То, что предлагается, тот путь предоставления автокефалии, который предлагается. Это невозможно».А ось це, наприклад, Вадим Новинський 23 червня на «Інтері» після зустрічі з патріархом Варфоломієм: «Высказана поддержка исключительно нашей канонической церкви во главе с блаженнейшим метрополитом Онуфрием. И было сказано, что увещевание раскола будет происходить исключительно на основе церковных законов и церковных традиций. И другого не будет». Загалом, до «опозиціонера» було багато цікавих запитань, крім його почуттів.

***

То ж на телеканалах можна було зустрітити два екстремальних відхилення на фоні позитивного рішення щодо української автокефалії. Поки 5 канал не говорив ні про що інше, «Інтер» із усіх сил оминав саме цю тему. Поки ICTV та «112 Україна» транслювали незмонтований позитивний виступ Петра Порошенка, «Україна» давала в ефір, у тому числі, немодеровані откровення від Вадима Новинського. Єдине, що об’єднувало ці ЗМІ, – здається, ніхто з них не турбувався про користь подібних «новин» для глядача.

 

Media Sapiens

Наживо

Ефір

  • 23:10 Х/ф «Ідеальний шторм»

Персони

"Немає нічого ліпшого, ніж радіти і робити добро у своєму житті".
Василь Якубчак