Пятниця, 19 Квітня
Головна На часі Freedom House: Україна "частково вільна" в інтернеті

Freedom House: Україна "частково вільна" в інтернеті

692

Україна продовжує блокувати сотні сайтів, серед яких відомі новинні і соціальні медіа-платформи, зазначили у Freedom House.
Україна отримала статус "частково вільної" в новому звіті "Свобода у мережі 2019" міжнародної правозахисної організації Freedom House. Як повідомляється в тексті звіту у вівторок, 5 листопада, Україна набрала 56 балів з можливих 100.

Експерти Freedom House відзначили високий рівень маніпуляцій громадською дискусією в українському секторі інтернету, зокрема за допомогою дезінформації і проплаченого контенту.

Також була відзначена часткова цензура з обох сторін конфлікту на Донбасі - Україна блокує російські і сепаратистські ресурси; в окупованих районах, в свою чергу, блокується доступ до українських сайтів.

"Україна продовжує блокувати сотні сайтів, зокрема, відомі новинні і соціальні медіа-платформи, користуючись низкою непрозорих політик, багато з яких не відповідають національним і міжнародним нормам. Важко зрозуміти, який саме контент блокується і чому, що сприяє сильній поляризації суспільства, демонструє відсутність прозорості і відповідальності за такі рішення з боку уряду і підриває верховенство права в Україні", - йдеться в звіті.

Що стосується окупованих територій України, крім блокування українських сайтів були зафіксовані також арешти користувачів, напади на онлайн-журналістів, а також витіснення українських інтернет-провайдерів, поставивши під загрозу доступу до мережі на цих територіях.

"Свавільна цензура, моніторинг і переслідування користувачів за контент, який вони публікують в інтернеті, а також жорстке регулювання онлайн-простору в російському стилі в контрольованих сепаратистами частинах Донецької та Луганської областей сприяють катастрофічній ситуації зі свободою Інтернету на цих територіях", - заявили у Freedom House.

Вище за Україну в рейтингу з пострадянських країн виявився також "частково вільний" Киргизстан і "вільні" Вірменія і Грузія. Нижче розташувалися "невільні" Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Узбекистан і Росія.

Країною з невільним інтернетом з 65 проаналізованих був визнаний Китай з 10 балами свободи. Лідером же рейтингу стала Ісландія - 95 балів.

У цілому по світу відзначається зниження свободи в інтернеті, констатують правозахисники. У рекордних 47 країнах з 65, що увійшли до рейтингу, були зафіксовані арешти користувачів за публікації політичного, соціального або релігійного характеру. Поширення сучасних інструментів контролю послабило можливості користувачів реалізувати своє право на свободу вираження поглядів і громадянську активність в інтернеті.

"Уряди в усьому світі все частіше використовують соціальні мережі для маніпулювання під час виборчих кампаній і контролю за своїми громадянами, направляючи технології в бік цифрового авторитаризму. В результаті цих тенденцій рівень глобальної свободи Інтернету знижується вже дев'ятий рік поспіль", - резюмували у Freedom House.

Рейтинг Свобода в мережі від Freedom House охоплює 65 країн, на які припадають 87% світових користувачів мережі. Події, включені в останній звіт, охоплюють період з червня 2018 року по травень 2019 року.

Нагадаємо, в минулому рейтингу експерти Freedom House заявили, що в Україні погіршується ситуація зі свободою слова в інтернеті.

Тиждень

Наживо

Ефір

  • 10:10 Веселий нотний стан
  • 10:30 Shift: життя у цифрі
  • 10:45 Вулиця
  • 11:00 Телемагазин
  • 11:15 Час-Time

Персони

"Можливо все! На неможливе треба більше часу"
Станіслав Ігнатюк