Пятниця, 29 Березня
Головна На часі 70 країн поширювали фейки у соцмережах, зокрема й Україна

70 країн поширювали фейки у соцмережах, зокрема й Україна

654

В Україні та ще у 69 країнах проводилися кампанії з дезінформації та придушення інакомислення у соціальних мережах.
Про це йдеться у доповіді Оксфордського інтернет-інституту.

Як зазначається, у даному дослідженні наведені "докази організованих кампаній з маніпуляцій у соціальних мережах, що проводилися в 70 країнах, в порівнянні з 48 країнами у 2018 році та 28 країнами у 2017-му. У кожній країні є хоча б одна політична партія чи державне агентство, яке використовує соціальні мережі для формування суспільного ставлення всередині країни”.

Серед цих країн є і Україна. Зазначається, що команди з поширення дезінформації в нашій державі мають “середній потенціал” і послідовну стратегію, а в кампаніях задіяні близько 20 тис. осіб.

Серед країн з “високим потенціалом” в маніпуляційних кампаніях експерти назвали США, Росію, Китай, Єгипет, Іран, Ізраїль, Саудівську Аравію, Сирію. Це означає, що у цих країнах задіяний чисельний персонал, а на їх операції виділяються “значні кошти”, проводяться “наукові дослідження і розробки”.

Зокрема, у 26 країнах пропаганда використовується як інструмент контролю за інформацією трьома різними способами: придушення основних прав людини, дискредитація політичних супротивників та приглушення суперечливих думок. Серед них - Ангола, Азербайджан, Бахрейн, Камбоджа, Китай, Куба, Єгипет, Еритрея, Ефіопія, Іран, Казахстан, КНДР, Катар, Росія, Руанда, Саудівська Аравія, Судан, Сирія, Таджикистан, Таїланд, Туреччина, ОАЕ, Узбекистан, Венесуела, В'єтнам, Зімбабве.

Також наводиться перелік країн, які намагалися за допомогою Facebook і Twitter впливати на громадську думку за межами своїх кордонів. Це Китай, Індія, Іран, Пакистан, РФ, Саудівська Аравія і Венесуела.

Китай став одним з лідерів на світовому ринку дезінформації. До протестів у Гонконзі китайська урядова пропаганда в основному поширювалася на вітчизняних майданчиках таких як Weibo, WeChat і QQ. Однак цього року країна почала агресивно використовувати Facebook, Twitter і YouTube у своїх кампаніях.


Вчені Оксфордського інтернет-інституту дійшли висновку, що головною платформою для маніпулювання і поширення фейків залишається Facebook. Докази цього вони знайшли в 56 країнах.

На другому місці опинився Twitter, після нього йдуть такі майданчики для впливу, як Instagram, WhatApp і YouTube.

Укрінформ

Наживо

Ефір

  • 11:00 Телемагазин
  • 11:15 Час-Time
  • 11:45 Навзаєм
  • 12:15 Телемагазин
  • 12:30 Про головне в деталях

Персони

"Або ви керуєте вашим днем, або день управляє вами"
Петро Солтис